X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Avocații Poporului recomandă autorităților să amnistieze sau să grațieze anumite categorii de deținuți

9 apr. 2020,, 08:00   Societate
4746 0

Avocații Poporului au expediat un demers pe numele președintelui Comisiei pentru Situații Excepționale și ministrului Justiției, prin care recomandă autorităților eliberarea din detenție a anumitor categorii de deținuți, inclusiv minori, pentru a depopula penitenciarele din Republica Moldova în vreme de epidemie Covid-19, pentru a nu permite răspîndirea coronavirusului în închisori.

Potrivit Avocaților Poporului, eliberarea unor categorii de condamnați din instituțiile de detenție în scopul evitării supraaglomerării și riscului răspîndirii pandemiei Covid-19 în penitenciare ar putea avea un impact benefic, necesar, proporțional, imediat și eficient asupra situației per ansamblu, dar și asupra bugetului public.

Făcînd apel la Legislația Republicii Moldova, Avocații au precizat că se oferă deja soluții în acest sens din punct de vedere a legislației în vigoare: liberarea de pedeapsa penală, condamnarea cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen, înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă, liberarea de pedeapsă a minorilor, liberarea de executarea pedepselor a persoanelor grav bolnave, amnistia, grațierea.

Potrivit lor, unele dintre aceste instrumente ar putea fi aplicate și pe perioada epidemiei prin operare de modificări în Codul penal, astfel încît sub incidența liberării de executarea pedepselor să cadă mai multe categorii de persoane, cum ar fi, de exemplu: persoanele care nu prezintă pericol pentru societate; persoanele condamnate pentru prima dată, în dependență de gravitatea infracțiunii săvîrșite; persoanele care au atins vîrsta de 60 ani și mai mult; persoanele cu dizabilități sau invalizii de gr.I și II; deținuții cu maladii grave și incurabile; deținuții care au ispășit 2/3 din pedeapsă, în dependență de gravitatea infracțiunii.

De asemenea, la discreția comisiei penitenciare, instrumentele enumerate supra ar putea fi aplicate și față de deținuții condamnați pe viață, care au ispășit perioada de 30 ani detenție și au avut un comportament demn (nu sînt violatori de regim) în penitenciar.


În ceea ce privește intrumentele care ar putea fi aplicate prin acte speciale ar fi cele care au ca efect înlăturarea răspunderii penale sau a pedepsei fie reducerea pedepsei aplicate sau comutarea ei (amnistia); liberarea totală sau parțială de pedeapsa stabilită sau comutarea pedepsei stabilite (grațierea).

Astfel, Avocații Poporului recomandă întreprinderea măsurilor de urgență în vederea eliberării din detenție a anumitor categorii de deținuți, inclusiv minori, prin aplicarea celor mai potrivite soluții, astfel încît să fie diminuat considerabil numărul persoanelor aflate în detenție.

În prezent, în sistemul penitenciar sînt deținute peste 6600 persoane. Suprapopularea penitenciarelor în Republica Moldova este un fapt evident, recunoscut de autorități. În prezent în condiții de mai puțin de 4m2 per persoană sînt deținuți circa 4150 de condamnați, iar în condiții de mai mult de 4 m2 - circa 2619 condamnați.

Plafonul de detenție stabilit pentru instituțiile penitenciare de ANP este de 6735 locuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?