COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Avertismentul ANSP către părinţi: Copiii riscă să se intoxice

Avertismentul ANSP către părinţi: Copiii riscă să se intoxice

Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică atenţionează populaţia privind riscul de intoxicație drept răspuns la accesibilitatea copiilor la produse chimice, transmite Noi.md.

Locuința și împrejurimile pot fi locuri periculoase pentru copii, în special pentru riscul de intoxicații accidentale în perioada vacanțelor, cînd sînt lăsați fără supraveghere permanentă. Combinația între stresul provocat de pregătirile pentru Sărbătorile de iarnă ale adulților și neacordarea atenției necesare copiilor în această perioadă, oferă posibilitate copiilor să exploreze în mod liber totul în casă și în jurul ei.

Copiii își explorează mediul jucîndu-se, încercînd să deschidă containere, imitînd ceea ce văd la adulți și punînd lucrurile în gură. Înghițirea unei substanțe toxice, contactul acesteea cu pielea, pulverizarea ei în ochi sau inhalarea poate duce la intoxicație. Astfel, se intensifică cazurile de intoxicații cu diverse produse chimice toxice (medicamente, monoxid de carbon, alcool, produse de uz casnic etc.), mai cu seamă la copii, în lipsa ocupațiilor obligatorii, care pot fi găsite.


Pentru a evita o eventuală urgență de sănătate, specialiștii fac apel către adulți:

  • nu lăsați copiii fără supraveghere;
  • excludeți accesibilitatea copiilor la produsele chimice (medicamente, produse de uz casnic, alcool etc.);
  • fiți prudenți cu focul și la exploatarea sobelor;
  • plasați substanțele toxice imediat după manipulare, în locuri protejate de copii;
  • evitați implicarea copiilor în manipularea cu produse chimice, inclusiv în prezența adulților.

Totodată, ANSP recomandă adulţilor să atragă atenția la calitatea și compoziția jucăriilor procurate copiilor și la utilizarea produselor pirotehnice în preajma casei și a membrilor familiei. Acestea, pe lîngă pericolul de a produce explozii și combustii, elimină în mediu diferite substanțe chimice periculoase pentru sănătatea umană.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load