Autorităţile îşi doresc prevenirea consumului de alcool din RM

Autorităţile îşi doresc prevenirea consumului de alcool din RM

Anual, se atestă sute de accidente rutiere, înecuri și infracțiuni grave provocate de consumul abuziv de alcool, notează NOI.md.


Astfel, în urma studiilor efectuate la acest capitol și a cifrelor care arată situația curentă despre numărul infracțiunilor comise sub influența băuturilor spirtoase, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a abordat acest subiect în cadrul ședințelor operative prezidate de prim-ministru. Astfel, Ministerul de Interne și-a asumat responsabilitatea de a veni cu propuneri la soluționarea acestui grav fenomen, în comun cu alte autorități.


În context, astăzi, 1 februarie 2018, a fost organizată o ședință comună a conducerii MAI și conducătorii ministerelor implicate în gestionarea acestei probleme.


La ședință au participat ministrul de interne, Alexandru Jizdan, ministrul Justiției, Alexandru Tănase, secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlcă, șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari ș.a.


În cadrul dialogului, a avut loc prezentarea evoluțiilor înregistrate pe parcursul anului 2017 privind reducerea consumului de alcool și efectele acestuia, dar și analiza cu privire la numărul infracțiunilor provocate de acesta în 2017.


Părțile au discutat despre problemele consumului de alcool în societate și incidentele provocate de acest fenomen grav, cum ar fi: violența în familie, violuri, înecuri, accidente rutiere grave ș.a.


În acest sens, participanții au vorbit despre factorii care provoacă dezvoltarea acestui fenomen, dar și despre acțiunile care pot ajuta respectivele categorii de oameni să renunțe la acest viciu. 


Astfel, încurajarea practicării sportului în rîndurile populației, în special a tinerei generații, informarea despre modul de viață sănătos în școli, implicarea în activități social-culturale ar putea diminua această problemă, fiind niște practici bune care au funcționat în alte state. 


Ministrul Justiției a subliniat că acest fenomen nu poate fi diminuat doar prin aplicarea unor pedepse aspre, iar autoritățile de drept și nu doar urmează să se focuseze pe prevenirea consumului, educarea populației, dar și ajustarea actelor legislative existente.


În concluzie, a fost stabilită o altă ședință de lucru cu participarea reprezentanților instituțiilor respective, pentru săptămîna viitoare. În cadrul ei va fi realizat un plan de acțiuni în vederea prevenirii și combaterii consumului de alcool pentru următoarea perioadă.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load