COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Autoritățile explică de ce perioada de autoizolare după infectare a scăzut

Autoritățile explică de ce perioada de autoizolare după infectare a scăzut

Potrivit unori modificări în Protocolul provizoriu de gestionare a pandemiei de COVID-19, perioada de autoizolare după infectarea cu coronavirusul de tip nou va scădea de la 14 zile la 10 zile.

În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) spune că modificările au fost făcute în baza criteriului de însănătoșire clinică, scrie safenews.ms.

Iar despre faptul că preparatele utilizate pînă în prezent au fost excluse din tratament, specialiștii din Sănătatea au spus că odată ce au fost „acumulate experiențe, s-au făcute niște concluzii privind eficacitatea sau ineficacitatea unei scheme de tratament”.


„Acest lucru nu l-am inventat noi în R. Moldova. sînt niște evidențe și studii la nivel internațional care au constatat că persoanele asimptomatice sînt excluse din izolare peste 10 zile , iar cele care au suportat infecție clinică – peste 3 zile după disparitia simptomelor. Acești pacienți nu mai sînt contagioși și chiar în cazul cînd elimină în cantități minore virusul el nu prezintă pericol epidemiologic de infectare”, a precizat secretara de atat în domeniul sănătății publice și asistenței medicale primare, Mariana Golovaci.

„Nu este vorba de o cifră exactă, de 17, 18. Criteriul este de trei zile fără simptome clinice, care se numește însănătoșire clinică”, a adăugat secretarul de stat pe domeniul sănătății publice, Constantin Rîmiș.

Cît ține de declarațiile precum că preparatele utilizate pînă în prezent au fost excluse din tratament pentru că au fost catalogate ca puțin eficiente, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești spune că modificările au venit în contextul în care au fost „acumulate experiențe și făcute niște concluzii cu privire la eficacitatea sau ineficacitatea unei scheme de tratament”.

„Tratamentul persoanelor a fost bazat pe practica mondială din cauza că noi am intrat în pandemie mai tîrziu și ne-am aliniat la practicile de tratament care sînt eligibile pe plan mondial. Însă, timpul trece, acumulăm experiențe și în urma acestor experiențe s-au făcut niște concluzii cu privire la eficacitatea sau ineficacitatea unei scheme de tratament. În funcție de aceste concluzii au fost actualizate schemele de tratament pentru diverse forme de boală. De fapt, decizia în aplicarea schemei de tratament aparține medicului curant. Acesta avînd protocolul face o schemă individuală pentru persoanele care dezvoltă un anumit tip de COVID-19, reieșind din vîrsta persoanei, prezența comorbidităților și altor principii de selecție a tratamentului”, a menționat șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești, Svetlana Lupu.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load