COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Autoritățile au spus de ce s-a tot amînat darea în exploatare a Arenei Chișinău

Autoritățile au spus de ce s-a tot amînat darea în exploatare a Arenei Chișinău

Data lansării Arenei polivalente este planificată pentru 1 mai, termen amînat anterior de mai multe ori de autorități.

Agenția Proprietății Publice (APP) menționează că lucrările de construcție la șantierul Chișinău Arena sînt finalizate, iar în prezent își desfășoară activitatea comisia de recepție a complexului. APP afirmă că există mai multe cauze care au determinat amînarea finalizării lucrărilor, principala fiind condițiile solului. O altă cauză ține de creșterea suprafeței totale a construcției, în timpul dezvoltării proiectului, care a fost majorată cu 39%.

Într-un răspuns pentru IPN, APP precizează că, inițial, în caietul de sarcini care a fost publicat pentru participanții la tender, nu se conțineau date referitoare la caracteristicile fizico-mecanice ale terenului destinat construcției, prin urmare a fost necesară efectuarea unei investigații a solului. Rezultatele investigației au fost obținute după semnarea contractului de parteneriat public-privat din 24 august 20l8. Potrivit rezultatelor, capacitatea portantă a solului din șantier nu era suficient de solidă pentru a susține în siguranță încărcările din clădirile care urmau a fi construite, astfel, necesitatea consolidării solului era inevitabilă. Lucrările de consolidare au durat timp de cinci luni, această perioadă ne fiind prevăzută în calendarul de construcție.

O altă cauză formulată de APP ține de creșterea suprafeței totale a construcției, care s-a dovedit necesară în timpul dezvoltării proiectului și a perioadei de proiectare detaliată, în conformitate cu prevederile normelor de proiectare în vigoare din Republica Moldova. Suprafața de construcție a fost corectată și majorată cu 39%.

În acest context, potrivit APP, condițiile de reziliere, penalizare sau modificare a contractului de parteneriat public-privat, inclusiv cele ce țin de amînarea termenului de dare în exploatare „sînt stipulate în contract și vor fi aplicate, dacă va fi cazul, în strictă conformitate cu legislația în vigoare și prevederile contractului”.

APP mai menționează că actualmente complexul Chișinău Arena, este conectat la toate rețelele inginerești edilitare – gaz, electricitate, apă și canalizare. O problemă aparte care este în proces de soluționare constituie construcția, amenajarea și accesul către complex, inclusiv realizarea infrastructurii necesare.

Chișinău Arena este construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de pînă la cinci mii de locuri și spații pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri. Anterior, autoritățile anunțau că inaugurarea Arenei urmează să aibă loc pe 14 octombrie 2019, iar ulterior – în luna aprilie a anului curent.

La începutul lunii octombrie 2019, Procuratura Anticorupție anunța că desfășoară cercetări pe faptele pretinse a fi ilegale la realizarea contractului de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția Arenei în extravilanul comunei Stăuceni din municipiul Chișinău. Pînă acum, s-a comunicat doar că au fost audiate mai multe persoane.

În răspunsul pentru IPN, APP menționează că nu poate indica un termen în care cauza penală ar putea fi expediată în judecată. Și aceasta pentru că „în prezent, în cadrul urmăririi penale, reieșind din complexitatea cauzei penale, sînt efectuate acțiuni de urmărire penală îndreptate spre cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei investigate, evidențierea atît a circumstanțelor care dovedesc vinovăția persoanelor implicate, cît și cele care îi dezvinovățesc, precum și circumstanțele care îi atenuează sau agravează răspunderea”.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load