TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Autoritățile anunță salarii mai mari pentru medicii care fac gărzi de noapte

Autoritățile anunță salarii mai mari pentru medicii care fac gărzi de noapte

Minsterul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îşi propune majorarea salariilor pentru medicii care fac gărzi de noapte, precum şi creşterea indemnizației unice pentru tinerii specialişti care activează în zonele rurale.

Măsura are menirea de a opri exodul lucrătorilor medicali peste hotare.

Mai exact, ar urma să fie majorat suplimentul pentru munca de noapte a personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice, de la 190 la 250 de lei pentru infirmiere pentru o gardă și pînă la 1 000 de lei pentru medicii de terapie intensivă.
Ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, susține că, după aprobarea modificărilor legislative, plata pentru o gardă va crește de patru ori.


„Acest supliment este unul fix, nu este procentual şi nu depinde de stagiu. Majorarea salariilor pentru doctori nu se va face haotic, ci treptat. Vom începe cu cei care lucrează la greu gărzile. Așa au făcut toate țările. Va fi un număr foarte mare de oameni. Gărzi fac cei care au nevoie de bani și îi cîștigă cinstit. Gărzi se fac acolo unde nu este suficient personal medical. Plata pentru o tură de noapte va ajunge între 40-50 de euro brut, aproximativ o mie de lei. Pe lună, un medic face și patru, şi cinci, și șase gărzi”, a precizat Ala Nemerenco.

De asemenea, autoritatea în sănătate mai propune majorarea indemnizațiilor unice pentru activitatea în zone rurale. Medicii și farmaciștii care vor merge să lucreze la sat și care beneficiază în prezent de alocația unică de 45 de mii de lei ar putea primi pînă la 120 de mii de lei, iar în cazul personalului medical și farmaceutic cu studii medii - de la 36 de mii de lei pînă la 96 de mii de lei.

Plăţile pentru tura de noapte vor fi majorate din luna octombrie curent, iar îndemnizaţiile pentru tinerii specialişti vor creşte de la anul viitor.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load