TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Autonomia Găgăuză, la un sfert de veac de existență

Autonomia Găgăuză, la un sfert de veac de existență

Ieri, la Chișinău, în Palatul Național Nicolae Sulac, a avut loc un concert festiv dedicat aniversării a 25-a a autonomiei găgăuze.


În cadrul manifestației, bașcanul Gagauz Yeri, Irina Vlah, a rostit pe de scenă un cuvînt de salut și în limba de stat.


"Bine ați venit la sărbătoarea culturii Găgăuziei. Vreau să vă spun că dansurile găgăuze, cîntecele găgăuze sînt foarte frumoase", a spus guvernatorul autonomiei găgăuze.

Read more: https://sputnik.md/photo/20191221/28626884/autonomia-gagauza-sfert-veac-existenta-dansuri-cantece-dragoste.html


Pe 23 decembrie, Autonomia teritorial-administrativă Gagauz Yeri (cuvîntul yeri înseamnă „pămînt” sau „țară” - n.r.) marchează cea de-a 25-a aniversare.


Un sfert de secol de devenire, de depășire a problemelor și greutăților, de bucurie pentru cele obținute în această perioadă, de a privi cu încredere spre viitor, care ascunde perspective și mai largi de dezvoltare, pentru creșterea bunăstării acestui popor unic, pentru a face această regiune a Moldovei și mai frumoasă.


În decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Găgăru Yeri), care a oferit posibilitatea locuirii compacte a găgăuzilor beneficiind de drepturi în cadrul autonomiei. La data de 22 iulie 1995, raioanele Vulcănești, Comrat și Chadyr-Lung au devenit raioane interne ale Găgăuziei, însă granițele s-au modificat după referendumul organizat în localitățile sus menționate, precum și în raioanele vecine Basarabiei și Taraclia.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load