COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Astăzi, potrivit tradiției nu se lucrează, nu se spală și nu se calcă

Astăzi, potrivit tradiției nu se lucrează, nu se spală și nu se calcă

A doua zi din Săptămîna Luminată poartă numele de Marţea Albă, iar în această zi se spune că nu se lucrează, nu se spală şi nu se calcă.

Prima săptămînă după Paşte mai este denumită şi Săptămîna Luminată. În vechime, Botezul era săvîrșit în noaptea de Paști, iar cei botezați erau numiti "luminați" și purtau haine albe în toată săptămîna următoare. De aici și numele de Săptămîna Luminată, scrie Libertatea.ro.

Prima marţi după Paşte se numeşte Marţea Albă şi este încărcată cu tradiţii şi obiceiuri. Se spune că în nu este bine să se lucreze, ci să se dea de pomană pentru a se cinsti memoria morţilor. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paste şi vin roşu.

O tradiţie spune că marţi, în ziua a treia zi de Paşte, se întorceau vizitele făcute în prima zi a Paştelui. În această zi de marţi, oamenii obişnuiau să-şi viziteze rudele, vecinii şi prietenii, aceste vizite fiind numite altădată "Umblatul cu pască". Obiceiul îşi are originea din vremurile cînd creştinii umblau şi vesteau Învierea Domnului Hristos.


Tot în Marţea Albă au loc uscarea şi sfărîmarea Sfîntului Agneţ (pîinea de împărtăşanie), sfinţit în cadrul Liturghiei Sfîntului Vasile din Sfînta şi Marea Joi, din Săptămîna Patimilor.

Miercurea din Săptămîna Luminată poarta numele de Sfînta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la cîmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de "nunta şoarecilor". Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.

Joia din Săptămîna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grînele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. "Joia Rea", cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sînt cărate de o persoană, 2 lumînări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel "sfinţită" se varsă apoi în fîntîna din curte.

Vinerea din Săptămîna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fîntăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpa este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fîntînă care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load