Astăzi este marcată Ziua Internațională a Rîurilor

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Rîurilor

La 14 martie este marcată Ziua Internațională a Rîurilor (International Day for Rivers) cunoscută în lume și ca zi internațională de luptă împotriva barajelor, notează Noi.md.


Astfel, Ziua Internațională a Rîurilor este un prilej de a spori informarea și sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța păstrării calității rîurilor și necesitatea de a contribui la reabilitarea acestora.


Edificarea de baraje pe rîuri constituie un pericol ce amenință natura întregii planete, iar consecințele sînt grave, distrugerile fiind masive.


Pentru prima dată, Ziua Internațională a Rîurilor a fost marcată în anul 1998, la începutul apariției mișcării globale împotriva construcției barajelor și curățirii rîurilor, iar de atunci evenimentul a căpătat amploare la nivel mondial. Astfel, în fiecare an, în această zi, sute de comunități din întreaga lume organizează evenimente pentru a sărbători rîurile și pentru a educa lumea despre importanța protejării acestora.


Teritoriul Republicii Moldova este străbătut de 2 rîuri mari și peste 3 100 de rîuri mici și pîraie, permanente sau temporare. Rîurile cu o lungime mai mare de 100 km sînt: Nistru, Prut, Răut, Bîc, Botna, Ichel, Cogîlnic, Ialpug.


Lungimea totală a rețelei hidrografice în țara noastră depășește 16 mii km.  


De menționat că astăzi mai mulți activiști civici și ONG-uri vor organiza un protest în fața Ambasadei Ucrainei. Aceștia pledează împotriva extinderii Complexului Hidroenergetic Nistrean (de la Nahoreany –Naslavcea la Novodnestrovsk) și construcției altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, care riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația Moldovei.


Organizatorii a anunțat că vor cere guvernelor Ucrainei şi Moldovei să mențină în viaţă Nistrul și dreptul la apă potabilă a patru milioane de oameni.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load