COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Asociațiile de coproprietari în condominiu vor fi scutite de impozitul pe venit

Asociațiile de coproprietari în condominiu vor fi scutite de impozitul pe venit

Ministerul Finanțelor propune scutirea de impozitul pe venit a asociațiilor de coproprietari în condominiu. Propunerea se conține în proiectul Politicii Bugetar Fiscale pentru anul 2020, ce urmează să fie avizat de Guvern și votat de Parlament.

Raporturile de proprietate în condominiu, modul de creare, exploatare, înstrăinare a proprietății imobiliare și de transmitere a drepturilor asupra ei în condominiu sînt reglementate în mod special prin Legea condominiului în fondul locativ. Asociațiile de coproprietari în condominiu sînt organizații a proprietarilor de locuințe care s-au asociat pentru administrarea, întreținerea și exploatarea în comun a complexului de bunuri imobiliare în condominiu. Aceste asociații stabilesc taxe și plăți pentru locatari cu scopul de a asigura prestarea anumitor servicii (deservirea blocului, întreținerea ascensorului etc.).

Aceste plăți nu trebuie să fie colectate cu scop de realizare a profitului, iar veniturile provenite din activitatea economică a asociației de coproprietari se folosesc, conform deciziei adunării generale a membrilor (reprezentanților) asociației, pentru plata cheltuielilor comune sau se repartizează în fonduri speciale pentru a fi utilizate în scopurile prevăzute de statut.


Venitul suplimentar poate fi repartizat pentru alte scopuri prevăzute de legislație și statutul asociației.

”Tratamentul legislativ este unul similar și altor organizații sub formă de asociații obștești, fundații, partide politice”, remarcă specialiștii de la Ministerul Finanțelor.

Astfel, în vederea tratării egale din punct de vedere fiscal a asociațiilor de coproprietari în condominiu similar cu alte organizații necomerciale, se propune scutirea de impozitul pe venit a acestor asociații.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load