Aproape şase la sută din populaţie ridică salarii nedeclarate

Aproape şase la sută din populaţie ridică salarii nedeclarate

În pofida amenzilor usturătoare pentru angajatorii care oferă salarii în plic, acest fenomen continuă să persiste. 

Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică, aproape şase la sută din populaţie ridică salarii nedeclarate, iar cel mai des se întîmplă în comerț şi agricultură. 

Este şi cazul Mariei Fotescu din satul Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Femeia a lucrat mai bine de 30 de ani în agricultură, dar cînd s-a pensionat s-a ales cu o alocaţie minimă. Ea recunoaște că asta s-a întîmplat din cauză că o parte din salariu l-a primit în plic, iar ultimii opt ani a muncit la negru.

"Lucram zi și noapte.Dar nu știu pentru ce, mii tare obijduitor. Opt ani nu sînt trecuți nicăieri. Am muncit din greu la pămînt, am strîns roada, am prășit, am dus-o în depozit. Dar, pentru ce?!"

În situații asemănătoare sînt și alți locuitori ai satului Bilicenii Vechi. Oamenii spun că sînt nevoiți să accepte cerințele impuse de angajator, dacă își doresc un loc de muncă.

"M-a înregistrat pe o foaie acolo, în caz că vine un control să arate că sînt înregistrat, dar în realitate banii nu se duc nicăieri. Le-am spus să-mi dea carnetul de muncă să-l văd și nu mi l-au dat."

"Asta e rentabil pentru angajator, el dă 2200 oficial și încă 3 mii de lei în plic.Se merită, ca să nu plătească impozite."

Șeful Inspecției Teritoriale de Muncă Bălți susține că de cele mai multe ori oamenii depun plîngeri despre salariile în plic sau munca la negru doar în urma unui conflict cu angajatorul sau atunci cînd ies la pensie.

"Dar e foarte greu de demonstrat acest lucru pentru că ei nu se adresează atunci cînd iau salariul în plic. Dar vin la Inspecția Muncii peste un an, peste jumătate de an, a declarat Serghei Strul, şef Inspeciţia Teritorială de Muncă Bălţi.

Angajatorii care dau salariile în plic riscă o amendă de pînă la 75 de mii de lei pentru fiecare angajat.
 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load