Apartamentele private care oferă cazare pentru turiști generează concurență neloială

Apartamentele private care oferă cazare pentru turiști generează concurență neloială

Apartamentele private care ofer cazare pentru turiștii strini creeaz concurenț neloial în sfera turistic. Deși desfșoar o activitate economic, acești patroni nu pltesc taxe locale și impozite. Directorul Agenției Turismului, Stanislav Rusu, a declarat pentru IPN, pentru a activa legal, proprietarul apartamentului ar trebui s schimbe destinația imobilului din locativ în nelocativ, acțiune la care proprietarii de apartamente nu vor recurge niciodat.


„Nimeni nu va fi de acord cu schimbarea destinației propriului apartament, pentru c, peste un timp, proprietarul se poate rzgîndi și va dori iarși s locuiasc acolo. Noi credem c problema poate fi soluționat prin facilitarea înregistrrii unui astfel de gen de activitate. Astfel ca proprietarul apartamentului s nu fie obligat s schimbe destinația imobilului”, a spus Vladislav Rusu.


Potrivit directorului Agenției Turismului, apartamentele private care ofer cazare pentru turiști ar trebui s fie înregistrate ca fiind serviciu de cazare, dar fr s fie necesar schimbarea destinației imobilului. Odat ce înregistreaz venituri, patronii – s achite impozite și taxe.
În Republica Moldova sînt înregistrate în jur de 250 de structuri de cazare pentru turiști. Hotelurile sînt cele mai numeroase, fiind urmate de pensiuni, vile, moteluri sau stațiuni balneare. Apartamentele private care ofer cazare pentru turiști nu sînt incluse în statistica oficial. Pe lîng ele, mai sînt și casele care ofer cazare la țar, în familii. Din cele 250 de structuri de cazare înregistrate, doar 120 dețin certificate de clasificare.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load