TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

ANSP: Monoxidul de carbon, ucigaşul tăcut în Republica Moldova

ANSP: Monoxidul de carbon, ucigaşul tăcut în Republica Moldova

În prezent, monoxidul de carbon este una din nocivitățile întîlnite frecvent în mediul care afectează viața noastră, transmite Noi.md.

Monoxidul de carbon reprezintă un gaz extrem de toxic fără culoare, miros, gust, mai puțin dens decît aerul rezultat din oxidarea incompletă a compușilor ce conțin carbon în timpul procesului de ardere.

În Republica Moldova, anual, aproximativ 12 persoane decedează și circa 350 sînt intoxicate cu monoxid de carbon (CO). Pe parcursul anului 2019, în țară, au fost înregistrate circa 300 de cazuri de intoxicație cu CO, inclusiv 125 cazuri în rîndul copiilor.


Riscul de a fi expus la monoxidul de carbon este favorizat de sistemele de încălzire din locuinţe (aragaze, sobe, şeminee, etc.) care nu sînt bine întreţinute, la care lipsește sau este instalat prost coșul de evacuare, defectele vizibile și funcţionarea mai mult de 2 ore a acestora fără aerisire periodică.

Nivelul redus de oxigen conduce la o ardere incompletă a gazului, astfel încît în încăpere este degajat monoxidul de carbon. Expunerea îndelungată la CO duce la evoluția rapidă a stării de sănătate umane spre intoxicare gravă.

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon sînt următoarele:

– la expunere redusă: dureri de cap, ameţeli;

– la expunere medie: dureri de cap persistente, ameţeli, somnolenţă, vomă, puls accelerat, reflexe şi găndire încetinită şi micşorarea concentrării atenţiei;

– la expunere îndelungată: convulsii, comă, deces.

Unele studii au arătat că 30% din numărul de persoane cu intoxicații severe cu CO decedează, iar 11% din supraviețuitori au tulburări neurologice. O treime prezintă tulburări de personalitate. Printre factorii care agravează pronosticul se numără alterarea stării de conștiență la prezentare, vîrsta înaintată, boli cardiovasculare preexistente etc.

Durata de expunere :

– 0,1 % de CO în aer – omoară într-o oră;

– 1 % de CO în aer – omoară în 15 minute;

– 10% de CO în aer – omoară imediat.

În cazul în care se intoxică o persoană cu CO, primul ajutor constă în:

  • scoaterea persoanei din camera expusă (fără ca persoana care asigură ajutorul să se expună la pericol);
  • aerisirea imediată a încăperii prin deschiderea uşilor şi ferestrelor;
  • apelarea forţelor de intervenţie la nr. de telefon 112;
  • aport de aer cît mai rapid posibil, prin respiraţie artificială;
  • interzicerea accesul în încăpere decît după ce o persoană autorizată a stabilit şi îndepărtat cauza care a determinat degajarea de monoxid de carbon.

Toate sursele, aparatele de încălzire trebuie verificate anual, să funcționeze și să dețină dispozitive de aerisire pentru a îndepărta gazele acumulate în spațiile inchise sau aerisirea manuală periodică a încăperilor.

În acest sens, specialiștii ANSP atenționează și recomandă utilizarea cu maximă prudență a sobelor, verificarea periodică a instalațiilor de încălzire, instalarea sistemelor de detectare de fum, gaz și sînt pregătiţi să ofere consultanță și suport informativ întru evitarea parvenirii cazurilor de intoxicații.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load