Ansamblul chinez Shenzhen Aihua a cîntat la Chișinău

Ansamblul chinez Shenzhen Aihua a cîntat la Chișinău

Ansamblul chinez Shenzhen Aihua a încîntat cu melodiile sale, interpretate la instrumente muzicale tradiționale chinezești, publicul de la Chișinău în cadrul unui concert, susținut pe 5 martie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

Ansamblul a delectat spectatorii cu diferite stiluri de muzică tradițională chineză, precum și cu inovații muzicale. Evenimentul, susținut de Ministerul Culturii și Turismului Republicii Populare Chineze și Ambasada chineză la Chișinău, a avut loc în cadrul Festivalului internațional de muzică „Mărțișor”, transmite IPN.

Prezent la eveniment, ambasadorul Chinei la Chișinău, Zhang Yinghong, a declarat că Festivalul internațional de muzică „Mărțișor” este unul dintre cele mai grandioase evenimente culturale din Moldova, oferind Moldovei o bună platformă pentru schimbul de valori culturale și artistice cu țările din întreaga lume. Potrivit oficialului, timp de mai mulți ani, ansambluri artistice chineze au participat la acest festival de muzică și au oferit publicului moldovenesc un spectacol cultural unic, care a devenit un punct iluminat pentru schimburile culturale chino-moldave. De asemenea, a contribuit pozitiv la cunoașterea reciprocă și îmbunătățirea relațiilor dintre cele două popoare.

„China și Moldova sînt prieteni și parteneri buni, iar schimburile culturale și artistice au fost întotdeauna tangențele ce stabileau punctele de prietenie între popoarele țărilor noastre. Relațiile bune dintre țări constau în prietenia apropiată dintre popoare. În contextul dezvoltări concomitente a Chinei și Moldovei, avansarea relațiilor dintre cele două popoare va fi un nou impuls în dezvoltarea relațiilor chino-moldave și în sporirea cooperării în diferite domenii”, a declarat ambasadorul  Zhang Yinghong.

Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a menționat că „deja pentru a cîta oară în cadrul unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică din Moldova, un ansamblu din China participă la Festivalul Mărțișor”. În opinia sa, este ferm faptul că este nevoie de astfel de schimburi culturale. Secretarul de stat a înmînat ansamblului din China trofeul Festivalului internațional de muzică „Mărțișor”, care este acordat participanților din străinătate. „Mă bucur că astăzi, prin intermediul tututor celor care participă la acest extraordinar concert, încă o dată ne îmbogățim. Sper încă o dată să cunoaștem muzica tradițională chineză care deja de mulți ani în cadrul festivalului de muzică „Mărțișor” încîntă publicul de la Chișinău cu aceste extraordinare piese”, a notat Andrei Chistol.

Artiștii ansamblului Aihua au interpretat piesele „Curse de cai”, „Ambuscadă din toate direcțiile”, „Bucurie” și alte piese muzicale tradiționale chinezești binecunoscute ce nu-și pierd popularitatea de secole întregi. De asemenea, trupa a interpretat și cîntecul popular moldovenesc „Trandafir de la Moldova”, solista dînd dovadă de o perfectă cunoaștere a cuvintelor în limba română. Ansamblul va evolua și miercuri în cadrul unui concert care va avea loc la Anenii Noi.

Shenzhen Aihua Chinese Music Ensemble a fost creat în 2006, cu Huang Qicheng în calitate de director artistic. Acesta este un renumit dansator chinez și un regizor de nivel național, interpret național de primă clasă și actor. Artiștii ansamblului sînt tineri și profesori de vîrstă mijlocie care au absolvit școli de muzică celebre din China.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load