ANSA răspunde producătorilor de carne din Cahul

ANSA răspunde producătorilor de carne din Cahul

După ce ieri în presă a fost mediatizat protestul organizat de agenții economici și comercianții de carne la Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Cahul, astăzi ANSA vine cu o reacție, scrie Noi.md.


Potrivit agenției, luînd în considerație situația epizootică nefavorabilă la Pesta Porcină Africană în Republica Moldova, recomandările Organizației Mondiale pentru sănătatea animalelor, legislația națională din domeniul sanitar-veterinar și Ordinul ANSA nr. 294/2016, toată carnea de porc destinată consumului uman trebuie să provină din abatoare sau puncte de sacrificare autorizate sanitar-veterinar.


”Procesul tehnologic de sacrificare a porcinelor prevede mai multe etape, inclusiv prerăcirea și depozitarea în stare refrigerată a carcaselor – cerință obligatorie privind siguranța alimentelor. Avînd în vedere aceste cerințe, medicul veterinar de la abatoarele ÎI. Noroc-Crețu și G.Ț. Zgîrcibabă Ștefan nu este în drept să elibereze certificate sanitar-veterinare pentru carnea care n-a fost supusă procesului tehnologic deplin, fapt ce a nemulțumit agenții economici”, se arată în comnicatul ANSA.


Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Cahul a organizat azi o întrunire cu operatorii din domeniul abatorizării și comercializării cărnii de porc, în cadrul căreia operatorii au fost informați despre prevederile legislației și cerințele sanitar-veterinare la sacrificarea și comercializarea cărnii.  


Reamintim că ieri, agenții economici și comercianții de carne din Cahul au protestat la Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor din teritoriu. Fermierii au aruncat bucăți de carne pe jos, aceștea spun că medicul veterinar din raion refuză să le ofere certificat pentru producție și că îl eliberează selectiv. Oamenii se plîng că sînt obligați să dea zeci de mii de lei în plic pentru a putea vinde carnea. 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load