Aniversarea de 130 de ani de la nașterea lui Aleksandr Vertinski, sărbătorită la Chișinău

Aniversarea de 130 de ani de la nașterea lui Aleksandr Vertinski, sărbătorită la Chișinău

La 20 mai, Centrul Rus pentru Știință și Cultură a găzduit o seară de creaţie a Maestrul de Arte al Republicii Moldova, Iuri Andriuşcenco, dedicat aniversării a 130 de ani de la nașterea remarcabilului artist rus, Alexandr Vertinski.


Compressed file


Sala de festivităţi a CRCŞ abia i-a încăput pe toţi doritorii de a contempla creaţia marelui artist, cîntăreț, poet și compozitor rus şi sovietic Alexandr Nikolaevici Vertinski, care a evoluat de mai multe ori în Basarabia, iar în 1933 a sosit la Chișinău în turneu, dar a fost deportat. Nemulțumirea autorităților locale a fost cauzată de faimosul cîntec «В степи молдаванской» ("În stepa moldovenească") – aceasta, chipurile, „avea un efect dăunător" asupra cugetului și inimilor populației locale.


Compressed file


La începutul seratei, cei prezenţi au vizionat un documentar despre viața și opera lui A.N. Vertinski. Apoi, în aplauzele publicului, pe scenă au urcat artiștii - actorul Teatrului Dramatic de Stat Rus „A.P. Cehov”, cîștigător al multor premii de teatru prestigioase, Mastru în Arte al Republicii Moldova, Iuri Andriuşcenco și concertmaistrul Olga Peiceva. Spectacolul „Alexandr Vertinsky. Balul Domnului..." este prezentat cu succes în scena teatrului timp de mai bine de 10 ani, cîștigînd Festivalul Internațional de Performanțe de Forme Mici de la Mannheim (Germania), unde Iuri Andriuşcenco a fost distins cu Marele Premiu.


Compressed file


Artiștii au dăruit publicului emoții de neuitat, prezentînd nu numai fragmente dintr-un mono-spectacol, ci creînd o nouă compoziție literară și muzicală bazată pe cîntecele și amintirile lui Alexandr Vertinsky, completate de comentariile minunate ale actorilor. Chipul lui Vertinski în interpretarea seamănă a fi o legendă reînviată a artei rusești. Potrivit memoriilor contemporanilor, Vertinski și creaţia sa reprezentau fenomenul de impact aproape hipnotic nu numai asupra auditorului „de stradă", ci și asupra celui de elită, exigent. „Arietele” și romanţele tristului Pierrot, interpretate de artistul talentat, au influențat în mod similar publicul – l-au transportat în universul rus pierdut al secolului trecut şi al muzicii retro.


Compressed file


Seara de creaţie a avut loc în cadrul activității Clubului istorico-literar al comunităţii ruseşti din Republica Moldova „Rusia-Moldova, oameni, evenimente, fapte”. La serată au participat Tatiana Vasneţova, soția ambasadorului Rusiei în Moldova, Elena Beleakova, președintele Comisiei publice pentru probleme interetnice de pe lîngă preşedintele Republicii Moldova, Liudmila Laşcionova, conducătoarea Comunității ruseşti din Republica Moldova. Ei au mulțumit călduros artiștilor pentru excelența lor, le-au dorit numeroase turnee și o viață lungă spectacolului, care contribuie la păstrarea și dezvoltarea Universului rusesc, a limbii ruse şi a culturii rusești.


Compressed file


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load