COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Amnesty International: Cerem tragerea la răspundere celor implicați în expulzarea profesorilor turci

Amnesty International: Cerem tragerea la răspundere celor implicați în expulzarea profesorilor turci

După ce Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO în cazul profesorilor turci expulzați, organizația non-guvernamentală Amnesty International Moldova solicită autorităților Republicii Moldova anchetarea promptă a ilegalităților comise în acest caz.

„Cerem autorităților Republicii Moldova: 1) să investigheze obiectiv, independent și prompt cazul îndepărtării ilegale din țară a celor șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee „Orizont”, cu scopul de a identifica factorii de decizie în acest caz; 2) să asigure tragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați de luarea deciziilor și/sau executarea lor în cazul îndepărtării ilegale de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte cetățeni turci”, se arată într-un comunicat de presă al organizației.

De asemenea, organizația a solicita de la autoritățile Republicii Moldova să asigure fără întârziere o investigație obiectivă și exhaustivă a circumstanțelor acestui caz, în lumina recentei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), prin care se constată că Republica Moldova a încălcat prevederile articolelor 5.1 și 8 a Convenției Europene a Drepturilor Omului.


„Ținând cont de obligația Republicii Moldova de a oferi despăgubire morală persoanelor vizate și familiilor acestora, precum și de cuantumul despăgubirii (125.000 euro), considerăm imperativă nevoia de a lua toate măsurile necesare pentru a remedia în măsura posibilităților consecințele deciziilor abuzive în cazul profesorilor turci expulzați ilegal și tragerea la răspundere a persoanelor care au luat acele decizii și/sau le-au executat, încălcând legislația națională în vigoare și convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte. Atenționăm asupra consecințelor grave pe care le provoacă comiterea unor asemenea ilegalități, tolerarea impunității și tergiversarea anchetării după ce o decizie CtEDO a fost emisă pe acest caz. ”, precizează reprezentanții organizației.

Contactat de TV8, noul ministru de Interne, numit în Guvernul Sandu, Andrei Năstase, a spus că va depune o sesizare la Procuratură pe numele șefului SIS, demis recent de noul Guvern.

Pe 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee „Orizont”, au fost expulzați din Republica Moldova.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load