COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Amenzile pentru nerespectarea carantinei au ajuns la 2 milioane de lei

Amenzile pentru nerespectarea carantinei au ajuns la 2 milioane de lei

Poliţiştii din Republica Moldova au dat amenzi, în valoare totală de două milioane de lei, cetăţenilor şi agenţilor economici care nu au respectat măsurile impuse de autorităţi pentru prevenirea coronavirusului.

Autorităţile reamintesc că cetăţenii care nu respectă perioada de carantină sau autoizolarea riscă o amendă de pînă la 25 de mii de lei. Pînă acum au fost date aproape 90 de amenzi.

„Menţionăm că din momentul aprobării hotărîrilor Comisiei Naţionale pentru Situaţii de Urgenţă, avem înregistrate 23 de procese verbale întocmite pe abateri ale unor agenţi economici care nu s-au conformat cerinţelor şi măsurilor impuse prin hotărîrile respective. În 44 procese verbale sînt vizate persoane fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului, iar alte 21 au fost întocmite transportatorilor de pasageri care au ignorat cerinţele legale”, a spus Mariana Beţivu, purtătorul de cuvînt al IGP.

Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a făcut apel către cetăţeni şi agenţii economici să respecte recomandările şi măsurile obligatorii impuse de autorităţi. Cei ce refuză să se conformeze, vor fi sancţionaţi, iar pedepsele nu sînt deloc blînde.


Persoanele fizice care nu vor respecta prevederile Comisiei extraordinare pentru sănătate publica vor fi sancţionate contravenţional cu amenzi de pînă la 25.000 lei. Persoanele juridice – riscă amenzi de pînă la 75.000 lei.

Pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspîndirea unei asemenea boli, persoanele vor fi cercetate penal. Amenzile în acest caz sînt de pînă la 50.000 lei sau pot fi pedepse cu închisoarea de pînă la 3 ani. Dacă faptele produc vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei, pedepsele sînt de pînă la 7 ani de inchisoare.

COVID-19 - SANCŢIUNI PENTRU ÎNCĂLCAREA LEGII

PERSOANELE FIZICE - de la 22.500 lei pînă la 25.000 lei
PERSOANELE JURIDICE - de la 50.000 lei la 75.000 lei
PENTRU RĂSPîNDIREA VIRUSULUI – de la 36.000 lei la 50.000 lei sau 3 ani de închisoare
PENTRU ÎMBOLNĂVIREA UNEI PERSOANE - pînă la 7 ani de închisoare

Ministrul de Interne a mai precizat că staţiile pentru transportul public sînt patrulate de carabinieri şi militari pentru a nu permite aglomerarea de pasageri. Oricum troleibuzele din Chişinău sînt aproape goale mai ales după ce un taxator a fost depistat pozitiv la testul Covid-19.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în Republica Moldova sînt peste 28 de mii de persoane aflate în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală.

Toate aceste persoane sînt obligate să rămînă în casă timp de două săptămîni. Dacă nu… plătesc amenzi.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load