TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Alo, Linia Fierbinte?!

Alo, Linia Fierbinte?!

Toate au pornit de la un apel telefonic la Linia Fierbinte 0 800 77777. Apelul a venit seara, de la mama fetei.


Doamna era foarte speriată, agitată și prima misiune care a stat în fața consilierului a fost să o stabilizeze emoțional și să adune de la ea cît mai multe detalii despre locul aflării și circumstanțele în care se afla fiica ei.


A fost dificil. Mama dispunea de informații foarte sumare, pe care fiica i le spusese în grabă, atît cît a reușit în cele cîteva minute cît nu a fost supravegheată. Mai tîrziu, a fost pedepsită pentru asta, demonstrativ, în fața celorlalte fete, care „trebuiau să-și învețe lecția”…


Pentru consilier, era clar că nu trebuie să încerce să ia legătura directă cu victima, ca să n-o supunem unui risc și mai mare. Dar la fel de clar era că mama fetei trebuie încurajată să țină legătura cu ea, pentru a obține informațiile atît de importante pentru intervenția forțelor de ordine.


În paralel, în regim de urgență a fost sunat ofițerul de legătură din cadrul Centrului de Combatere a Traficului de Persoane. În aceeași seară a avut loc prima ședință comună de lucru, pentru a stabili ce e de făcut în regim de urgență și pentru a gestiona toate riscurile.


Sunt 2 factori cruciali în această situație, datorită cărora operațiunea de recuperare a celor 11 victime a decurs cu succes.


„În primul rînd, în toată perioada de colaborare, am avut norocul să fim pe aceeași lungime de undă cu ofițerul de legătură din cadrul Centrului de Combatere al Traficului de Persoane, care a dat dovadă de un înalt nivel de profesionalism”, a spus Ana Revenco, directoare Executivă La Strada Moldova.


„În al doilea rînd, s-a comunicat operativ și s-a mizat pe încredere. A însemnat enorm că s-a ținut cont de sfaturile noastre atunci cînd s-au evaluat riscurile care planau asupra fetei și că, la sugestia consilierului Liniei Fierbinți, s-a făcut abstracție de procedurile birocratice și de protocol, în interesul victimei. Trebuie să remarcăm promptitudinea și suportul partenerilor cu care am colaborat - SELEC (poliția din Grecia) și Organizația Internațională pentru Migrație”, ne-a mai destăinuit Ana Revenco.


Care a fost implicarea La Strada


Specialiștii de la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti- trafic au facilitat comunicarea mamei cu fiica (victima) pe tot parcursul procedurii de intervenție și pînă la reîntoarcerea în țară. De asemenea, a fost acordat suport informațional continuu poliției și partenerilor străini. Iar, de cînd s-au reîntors, 2 dintre cele 3 victime recuperate beneficiază de suportul juridic și psihologic gratuit din partea Echipei de Asistență a Copilului din cadrul programului Copii al La Strada Moldova, fapt care influențează pozitiv parcursul dosarului și crește șansele restabilirii în drepturi a victimelor.


***


La cele mai mici dubii de pericol pentru rudele sau cunoscuții dvs, sunați la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777 sau accesați platforma migratiesigura.md. S-ar putea ca apelul dvs să fie singura punte de legătură către salvarea, recuperarea lor, exact cum a fost și în cazul celor 11 fete readuse acasă din Grecia.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load