TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Alcedar – vatră de istorie

Alcedar – vatră de istorie

Alcedar este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alcedar, Curătura şi Odaia. Satul Alcedar este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanţă de 12 km de oraşul Şoldăneşti şi la 127 km de Chișinău.

La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni.


Satul Alcedar este atestat pentru prima dată într-un document din 25 noiembrie 1616 prin care Radu MihneaVoievod confirma împărţeala făcută între Petraşcu Ciolpan, Dumitru Ciolpan, Gheorghe Vârnav şi Corneliu.

La Alcedar în 1950-1963 a efectuat săpături grupul arheologului G.B. Fiodorov, care a descoperit o aşezare cu grădişte şi necropolă tumulară a slavilor de răsărit. Cele 9 aşezări ruseşti cu cetăţuie rotundă de refugiu în centru, au fost întemeiate în sec. X de către nişte triburi din valea rîului Nipru. Întăriturile cetăţii sunt alcătuite din valuri înalte şi şanţuri adînci. În interiorul ei era săpată o fîntînă, iar lîngă val erau construite locuinţele nobilimii, negustorilor, meseriaşilor, giuvaiergiilor. În afara cetăţii se întindea aşezarea neîntărită, posada, cu bordeiele ţăranilor, olarilor, şi a meşteşugarilor specializaţi în topirea şi prelucrarea fierului. S-au găsit multe cuptoare pentru topirea fierului, cuptoare pentru uscarea minereului, gropi cu minereu şi zgură de fier.

Populaţia se îndeletnicea cu agricultura, creşterea vitelor, pescuitul, vînătoarea. Necropola se găseşte la 500 m de posadă şi conţine 15 gorgane. Ritul funerar era incinerarea. Rîmîşiţele incinerării erau puse pe platforme de lut, în gropi mici, uneori în vase de lut. Fiecare gorgan reprezenta un cimitir al unei familii patriarhale mari.

Continuarea citiți pe moldovenii.md

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load