Agricultorii din toată țara se pregătesc să planteze răsadul

Agricultorii din toată țara se pregătesc să planteze răsadul

Deși iarna încă nu s-a încheiat, în sere se muncește de zor. Agricultorii din toată țara se pregătesc să planteze răsadul.

Iurie Bivol vrea să planteze sute de mii de fire de castraveți și salată de varză.

El spune că secretul unei rocolte bune sînt semințele care trebuie să fie de calitate și îngrijite cu grijă.

Răsadul va fi plantat la sfîrșitul lunii februarie. Pînă atunci, firele sînt păstrate la temperaturi de cel puțin 18 grade Celsius și la o umiditate de peste 70 de procente. 

Pentru o recolta bună, plantele trebuie îngrijite cu grijă. Pe lîngă faptul că încăperea unde acesta se păstrează este bine luminată și încălzită, platele sînt irigate de două ori pe săptămînă.

"Noi, în procesul acesta de irigare, acum e irigarea parțială, adăugăm stimulatori de creștere ca să adăugăm planta să evolueze."

Iurie Bivol are peste 120 de mii de fire de castraveț și de salată de varză. Cea mai mare parte dintre plante le va sădi în mai puțin de o lună în sere, iar restul, o va comercializa altor agricultori. 

"De pe parcursul a șapte ani de zile avem cantitativ strîngem undeva 15 kilograme la un metru pătrat. Respectiv la 33 de mii de metri pătrați, se poate de calculat ușor ce roadă vom avea", a spus agricultorul Iurie Bivol.

Și în magazinele specializate  au apărut primele semințe. Vînzătorii spun că prețul acestora este mai mare, pentru că este dictat de către exportatori. Totuși, semințele nu se vor scumpi în acest an mai mult de cinci la sută. Comercianți îi sfătuiesc pe cumpărători să nu cumpere marfă din piețe sau locuri neautorizate. 

"Dacă mergeți să cumpărați semințe de la cei care le vînd la borcan, în piețe, este desul de riscant. Pentru a vă proteja, trebuie neapărat să cereți certificatul de calitate", a spus agronomul unui  magazin agricol, Elena Smernova.

Prețurile la semințe diferă în funcție de roada pe care o dă planta. Semințele plantelor care se cultivă în seră sînt și de zece ori mai scumpe decît cele  care se cultivă în grădini.


 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load