Afacerea dubioasă cu glucometre: dispozitivele încă nu au ajuns la toți pacienții

Afacerea dubioasă cu glucometre: dispozitivele încă nu au ajuns la toți pacienții

Acum două luni Ministerul Sănătății anunța că pacienții cu diabet zaharat vor primi glucometre, teste și lanțete gratuit, iar instituția care le va livra este Poșta Moldovei.


Totuși, pînă în prezent nu toți pacieții au primit glucometrele promise, scris sanatate.info. Potrivit sursei citate, unii dintre cei care au primit aparatele nu le pot folosi, pentru că nu sînt funcționale. Alții încă nu știu să le folosească, respecitv sînt nevoiți să meargp la medicul de familie pentru instrucțiuni.


În localitatea Răciula din raionul Călărași, de exemplu,  nu toți pacienții și-au ridicat glucometrele. Poștărița din sat le-a spus jurnaliștilor că a primit mai puțin de jumătate din necesar. Responsabilii din sănătate i-ar fi anunțat că restul le vor primi în etapa a doua, care ar putea fi prin septembrie.


Potrivit responsabililor de la CNAM nu a existat o licitație publică, deoarece Poșta Moldovei ar fi singurul operator oficial care prestează servicii de livrare a coletelor în Moldova. De asemenea, Poșta Moldovei ar fi trebuit să livreze coletele cu glucometre fiecărui bolnav acasă.


Aceeași sursă notează că într-o emisiune la postul de televiziune Canal 2, fosta șefă de la CNAM, Tamara Andrușca a declarat că întreg proiectul cu glucometre a costat 25.000.000 de lei. 


Noua conducere a CNAM nu s-a expus deocamdată asupra acestui subiect. 


Potrivit statisticilor, numărul pacienților cu diabet zaharat în Moldova este de aproximativ 100.000 pacienți, dintre care 19 mii sînt pacienți dependenți de insulină, iar aproximativ 81 de mii de pacienți sînt insulino-independenți.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load