Activistă civică: Nu le mai dați săracilor torbe cu produse alimentare

Activistă civică: Nu le mai dați săracilor torbe cu produse alimentare

Nu le mai dați săracilor pește, ci undiță și instruire”. Este îndemnul președintelui executiv al organizației „Ajută un Om”, Doina Cernavca, pentru toți cei care în ajunul sărbătorilor pascale vor să ajute familiile social-vulnerabile.


Jurnalista spune că în cei nouă ani de cînd face caritate s-a convins că pachetele cu produse alimentare și detergenți ajută doar pe moment, fără a da soluții pe termen lung.


„În nouă ani am văzut atîtea, credeți-mă, noi avem familii care le-am ajutat ani la rînd, iar ele nu au mișcat niciun deget, așteaptă doar să vină donații și fac copii, fiindcă știu că donatorii sînt sensibili la copii și nu-i vor lăsa de izbeliște. Se va găsi cineva care să le aducă cîte ceva. Dar această abordare nu este corectă”, spune Doina Cernavca.


De aceea, organizația „Ajuta un Om”, pe care o conduce, și-a schimbat strategia, iar de cîțiva ani încearcă să acționeze după pilda: „Cînd vrei să ajuți pe cineva, nu-i da un pește, ci o undiță”.


„Caritate nu înseamnă pungi cu produse alimentare, praf de spălat și scutece. Noi trebuie să înțelegem că a ajuta pe cineva înseamnă mai mult decît acele torbe, fiindcă acele macaroane se sfîrşesc la un moment dat și nu rezolvăm nicicum situația. De aceea noi acționăm altfel”, spune Doina Cernavca.


„Noi îi ajutăm altfel. Le cumpărăm seminţe de porumb și alte cereale. Le cumpărăm animale care să-i hrănească și să le aducă un venit. De exemplu, o vacă sau un cal pentru familie înseamnă foarte mult. Vaca hrănește întreaga familie, iar calul, la fel, poate fi folosit nu doar ca mijloc de transport, dar și ca o sursă de venit. Îi ajutăm cu locuri de muncă. De exemplu, dacă știm că într-o familie nevoiașă mama știe să coase, facem tot posibilul să o angajăm”, subliniază Doina Cernavca.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load