COVID-19 în MOLDOVA

Academia de Științe nu trebuie sa fie un club de discuții – declarație

Academia de Științe nu trebuie sa fie un club de discuții – declarație

Academia de Științe a Moldova și-a pierdut mult din statutul deținut anterior, după ce în 2017, a trecut prin așa-numitul proces de reformă, afirmă ministrul Educației, Corneliu Popovici, citat de Noi.md.

Ministrul și-a exprimat regretul că o instituție de un asemenea de prestigiu din țara noastră a devenit un simplu club de discuții.

„Academia trebuia să fie reformată, dar nu în acest hal, pentru că, practic, a fost pe calea de a fi lichidat acest for științific din R.Moldova. Dacă vorbim despre moștenirea care a rămas la capitolul cercetare în țara noastră, situația este una destul de precară, mai ales că urmare a adoptării, în ultimele luni, a unor documente de politici care practic au plasat sistemul cercetare din Moldova într-o fază de colaps”, a menționat Popovici.


Corneliu Popovici a dat asigurări că în cel mai scurt timp vor fi întreprinse toate măsurile necesare pentru „resuscitarea” sistemului de cercetare de la noi.

„Dacă 20 de ani în urmă în Moldova existau 30 de mii de cercetători, la moment avem 3000 de cercetători. Dacă nu vom întreprinde acele măsuri, riscăm ca după Anul Nou să avem jur de 1500, ceea ce va duce la un colaps al sistemului de cercetare. Fără cercetare nu poate să există învățămînt superior, universitățile vor dispărea, nu vom putea soluționa probleme stringente. Avem foarte multe probleme: a calității apei, avem regiuni unde nu poți bea apa. problema Nistrului, problema solului etc.”, a mai menționat ministrul Educației.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load