COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A plecat din viață fondatoarea celebrului studiou de desene animate ”Floricica”

A plecat din viață fondatoarea celebrului studiou de desene animate ”Floricica”

A plecat din viață Victoria Ivanovna Barbă – fondatoarea și conducătoarea studioului de desene animate pentru copii "Floricica" din Chișinău.

S-a întîmplat pe 3 mai. Victoria Ivanovna avea 93 de ani.

Pe rețelele sociale mulți își amintesc de ea: și cei care au învățat la vestita regizoare, și cei care au lucrat cu ea, și cei care au vizionat zecile de desene animate uimitoare pe care ea le-a creat.

"Victoria Ivanovna Barbă, fondatoarea și conducătoarea studioului de desene animate pentru copii "Floricica" din Chișinău, unde și-au petrecut fericiți copilăria un număr imens de persoane deja demult maturi, inclusiv cea care scrie aceste rînduri..., a scris pe pagina sa de Facebook Elina Bolgaruna. - Victoria Ivanovna a fost un om și un pedagod uimitor, ca nimeni altul, ea a putut să trezească imaginația, a descoperit frumusețea celei de-a "zecea muze" - artei cinematografiei, Să înveți la ea era și o fericire, și un test de rezistență. Ne aminteam întotdeauna ziua ei de naștere pe 19 septembrie, iar din această zi cu noi va rămîne și ziua de 3 mai – ziua plecării ei".


În 1967, la Chișinău, Victoria și Iosif Barbă au creat primul studiou de desene animate pentru copii "Floricica", relatează "Wikipedia". Din 1977 pînă în 1997-subdiviziunea creativă a studioului de film "Moldova-film", din 1997 - Centrul de creație animată pentru copii.

La studioul "Floricica", cu un film de 16 mm a fost filmat în jur de 50 de desene animate, care au devenit laureați ai filmelor de amatori "Киномарина" (Odesa), "Каунасская de primăvară" (Lituania), "Лиепайская весна" (Letonia), "MONS-80" (Belgia), "FAZY" (Ungaria), "X muza" (Chișinău), "UNICA" (Olanda), festivalul internațional de desene animate pentru copii "Золотая Рыбка" (Moscova).

În toate filmele "Floricicăi", Victoria Barbă are rol de director artistic, regizor și scenarist (uneori împreună cu soțul ei, Iosif Barbă).

Barbă Victoria Ivanovna (născută la 19 septembrie 1926 în Tambov) — membru al Uniunii cineaștilor din RSSM (1980), artistă emerită a Republicii Moldova (1984), fondatoarea (1967) și conducătoarea studioului de desene animate pentru copii "Floricica", (1977-97) subdiviziunea creativă pentru copii a studioului "Moldova-film", din 1997 - președinta Centrului de animație pentru copii.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load