COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A început echinocțiul de toamnă. Află cînd se schimbă oră

A început echinocțiul de toamnă. Află cînd se schimbă oră

Sezonul de toamnă 2019 a început astăzi și la nivel astronomic, odată cu echinocțiul, care oficial se înregistrează luni, 23 septembrie, la ora 10:50.

Începînd din acest moment, ziua (orele de lumină) se micșorează în emisfera nordică, iar noaptea începe să crească, urmînd ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă. În acest interval, se va trece la ora de iarnă, care este ora standard, transmiteDigi24.ro.

La echinocțiul de toamnă, ca și la cel de primăvară, ziua este egală cu noaptea, în sensul că orele de lumină sînt tot atîtea cîte cele de întuneric, în orice loc de pe Pămînt.


Dacă la nivel calendaristic toamna începe la 1 septembrie, astronomic se consideră că toamna vine odată cu data echinocțiului.

Echinocțiul de toamnă, care în 2019 se va înregistra la ora 10:50, reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pămînt. Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.

Cînd se trece la ora de iarnă

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul de dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Trecerea la ora de iarnă 2019, care este ora standard, se va face în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 26 spre 27 octombrie, cînd ceasurile se dau înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00.

În ciuda faptului că s-a vorbit foarte mult, începînd de anul trecut, că se renunță la schimbarea orei, decizia definitivă nu a fost încă luată, așa încît cel puțin anul acesta și la anul se va continua această practică.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load