A fost inaugurat Festivalul Internațional de Muzică ”Mărțișor”

A fost inaugurat Festivalul Internațional de Muzică ”Mărțișor”

Cea de-a 53-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, care se va desfăşura până la 10 martie la Chișinău și în teritoriu, a fost inaugurată în seara zilei de ieri la Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală, informează MOLDPRES.


În mesajul său de salut, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că astăzi sărbătorim Mărțișorul, acest simbol inedit al primăverii, caracteristic tuturor românilor și tuturor celor din spațiul românesc, dar nu numai. ”Și o mulțime de popoare balcanice sărbătoresc Mărțișorul în prima zi de primăvară, numai că nu știu dacă cineva din acestea se pot bucura în această zi pentru a 53-a oară de un festival internațional de muzică, intitulat ”Mărțișor”, care și anul acesta a fost inaugurat prin excepționala baghetă dirijorală a marelui nostru violonist și dirijor Nicolae Botgros și ”Lăutarii” săi, celebrul și excepționalul muzician, chitarist și compozitor Alex Calancea”.


Potrivit oficialului, ediția a 53-a a Festivalului va cuprinde 47 de spectacole muzicale pe cele mai mari scene ale noastre: Palatul Național ”Nicolae Sulac”, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, Teatrul Naţional De Operă Şi Balet „Maria Bieşu” și Sala cu Orgă. Dintre acestea, 22 concerte vor fi organizate în 13 raioane ale țării, UTA Găgăuzia, două spectacole în orașul Tiraspol și unul la Bender.


Solicitat de MOLDPRES, violonistul și dirijorul Nicolae Botgros a afirmat că în cei 40 de ani de activitate ai Orchestrei ”Lăutarii”, a participat la peste 30 de ediții ale Festivalului ”Mărțișor”. ”În cadrul ediției curente vom avea trei spectacole. Astăzi am cântat muzică populară, muzică rock, clasică și muzică ușoară. Pe 4 martie vom avea la Palatul Național un spectacol de muzică populară, iar pe 7 martie vom susține un spectacol cu renumitul muzician și interpret Goran Bregovici”, a mai spus Nicolae Botgros.


În context, doctorul habilitat în studiul artelor Aurelian Dănilă a subliniat că în ultimii cinci-șase ani, la fiecare ediție a Festivalului ”Mărțișor” este ceva nou. ”Este destul de dificil să faci acest lucru. Mă bucur că și la ediția curentă sunt în program mai multe concerte cu interpreți de valoare din mai multe țări”, a constatat Aurelian Dănilă.


În cadrul spectacolului muzical-coregrafic, cu genericul „În duet cu primăvara” din această seară, susținut de Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” și „Alex Calancea Band”, au evoluat Monica Anghel, Paula Seling, Mariana Bulicanu, Vali Boghean, Ion Paladi, Cristian Botgros, Tatiana Jacota, Lilian Roșca, Ansamblul național academic de dansuri populare „Joc”, formația „Brio Sonores” și Ansamblul folcloric de copii „Măruț Mărgăritar”.


La ediția curentă participă artiști din 14 țări: Armenia, Austria, China, Franța, Federația Rusă, Italia, Letonia, Marea Britanie, România, Serbia, Spania, SUA, Ucraina și R. Moldova.


Bugetul Festivalului „Mărţişor” din acest an constituie 2,6 milioane de lei.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load