A fost făcut un prim pas spre respectarea drepturilor elevilor din stînga Nistrului (VIDEO)

A fost făcut un prim pas spre respectarea drepturilor elevilor din stînga Nistrului (VIDEO)

La sfîrșitul anului trecut, au fost semnate patru protocoale între Tiraspol și Chișinău pentru soluționarea mai multor probleme din învățămînt, telecomunicații și agricultură.


În domeniul învățămîntului au fost semnate două protocoale. Unul dintre acestea vizează școlile moldovenești cu predare în baza grafiei latine, iar altul se referă la apostilarea diplomelor eliberate de către instituțiile de învățămînt superior din stînga Nistrului.


Întrebat despre importanţa acestor protocoale semnate, consilierul prezidenţial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, a declarat pentru NOI.md că acestea reprezintă un prim pas spre crearea condițiilor de studiere a copiilor din stînga Nistrului în școlile cu predare în limba moldovenească, dar cu grafie latină.


„În urma încheierii acestui protocol, recent, așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol, a adoptat o decizie prin care a fost micșorat considerabil preţul de arendă pe care îl achitau școlile cu predare în baza grafiei latine din Tiraspol, Bender, Roghi și Corjova. Este un gest bun, dar, repet, este un prim pas spre respectarea drepturilor copiilor din stînga Nistrului de a-și face studiile în școlile cu predare în baza grafiei latine”, a punctat Corneliu Popovici.


Potrivit consilierului prezidenţial, semnarea acestor protocoale ar putea duce la iniţierea noilor negocieri privind redeschiderea școlilor din Rîbnița, Dubăsari și Grigoriopol, care au fost închise.


„Acest pas va crea condiții favorabile în ceea ce privește excluderea pîrghiilor de ordin administrativ care erau utilizate pînă nu demult de către administrația de la Tiraspol în ceea ce privește micșorarea numărului de copii care ar dori să meargă să-și facă studiile în școlile cu predare în baza grafiei latine. Mă refer la presiunile exercitate asupra părinților, asupra administrației școlilor. Și mai cred că diminuarea contractelor de arendă va impulsiona noi inițiative din partea Guvernului de la Chișinău în ceea ce privește aprofundarea negocierilor cu Tiraspolul”, a conchis Corneliu Popovici.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load