X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

700 de directori vor beneficia de un program de formare revizuit

8 sep. 2020,, 08:14   Societate
2104 0

Programul de formare a cadrelor de conducere din învățămîntul primar și secundar general va fi îmbunătățit.

Pînă la sfîrșitul acestui an, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova” (PRIM), își propune să revizuiască programul, luînd în calcul recomandările specialiștilor cu privire la educația incluzivă, asigurarea echității de gen și participarea comunității. Simultan, acesta va fi adaptat condițiilor de instruire la distanță.

Acest amplu program de formare, care a inclus și sesiuni pentru cadrele didactice, a fost elaborat și lansat în 2016 și a vizat toate aspectele activității manageriale, descrise în Standardele profesionale ale cadrelor de conducere.

Atunci au beneficiat de perfecționare 696 de conducători ai instituțiilor de învățămînt. Aceștia au fost instruiți cum să realizeze autoevaluarea instituției și a resurselor umane disponibile, să identifice punctele forte și slabe, să elaboreze un plan de dezvoltare, axat pe soluționarea problemelor identificate.

Totodată, directorii au fost formați cum să gestioneze bugetele în conformitate cu prioritățile instituției și cu principiile de autonomie, dar și cum să identifice surse extrabugetare. În 2019, acest program a fost evaluat, fiind consultate opiniile participanților și a formatorilor.


Drept urmare, modulele vor avea conținuturi și exerciții noi, care vor asigura dezvoltarea competențelor cadrelor manageriale în promovarea incluziunii, asigurării echității de gen, aplicării managementului participativ, dar și mai multe sarcini practice, după cum au solicitat participanții la programul de formare din 2016.

Urmare actualizării modulelor, în 2021, va fi demarat al doilea program de formare, în cadrul căruia vor fi îmbunătățit competențele profesionale a încă 700 de conducători ai instituțiilor de învățămînt. Acțiunile respective sînt încadrate în componenta A.1 a Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova” care are drept obiectiv îmbunătățirea calității educației în sectorul învățămîntului general din Republica Moldova.

Proiectul „Reforma Învățămîntului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?