TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

537 de ani de la căsătoria domniței Elena Voloșanca

537 de ani de la căsătoria domniței Elena Voloșanca

537 de ani în urmă, la 12 ianuarie 1483 avea loc căsătoria domniţei Elena (Olena), fiica lui Ștefan Cel Mare, domnul Moldovei şi a Evdochiei de Kiev cu Ivan, fiul și moștenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea.

Elena s-a născut la Suceava, nu se cunoaște cu certitudine data nașterii (1464/1466). În anul 1479 Ştefan a început tratativele pentru o căsătorie dinastică între fiica lui şi moştenitorul cneazului Moscovei, Ivan Ivanovici.


O solie a țarului Moscovei Ivan Vasilievici al III-lea, care venea să ceară mîna domniței Elena, pentru fiul său, Ivan cel Tînăr. Andrei Plesceev, trimisul țarului, sosi la Suceava cu o numeroasă suită de boieri moscoviți și cu împuternicirea de a săvîrși logodna, prin procură. Urmară ospețe și serbări și domnița Elena porni, prin Polonia, spre Moscova. Ștefan Voda trimise trei boieri să o însoțească: pe Lașcu, pe Sînger și pe Gherasim cu jupînesele lor.

Domnița Elena a ajuns la Moscova de postul Sf. Filip. Acolo, tînăra domniță fu dusă într-o mănăstire, unde făcu cunoștință cu logodnicul ei. Cununia a avut loc în ianuarie 1483 şi curînd, la 10 octombrie 1483, a născut un fiu, pe Dimitrie. Fericirea Elenei părea asigurată. Era favorita cneazului Ivan, socrul ei, care, la nașterea nepotului Dumitru, văzîndu-și dinastia asigurată, era foarte binevoitor față de Elena. Elena era numită de către moscoviţi "Voloşanca" .

Continuarea articolului citiţi pe moldovenii.md.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load