X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

4 ani fără Vlad Filat în politică

15 oct. 2019,, 09:21   Societate
3958 0

Astăzi se fac patru ani de la ultimul discurs al fostului premier al țării, Vlad Filat, de la tribuna Parlamentului, urmat de ridicarea imunității și reținerea acestuia într-un dosar penal pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Au urmat cîteva luni de ședințe de judecată și sentința de condamnare a fostului prim-ministru la nouă ani de închisoare, pronunțată în iunie 2016, transmite Tv8.md.

15 octombrie 2015

Pe 15 octombrie 2015, Vlad Filat își rostea ultimul discurs de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova.

După aceasta, el a fost reținut din sala de ședințe a Legislativului, în urma unui autodenunț al lui Ilan Șor, pe atunci, primar de Orhei, în care spunea că timp de mai mulți ani i-ar fi oferit ex-premierului mită în valoare de 250 de milioane de dolari.


Ulterior, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a cerut ridicarea imunității lui Vlad Filat, pentru acest lucru dîndu-și votul 79 de deputați. Filat a fost reținut pentru un termen de 72 de ore, iar pe 18 octombrie a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

Condamnarea după un proces cu ușile închise

Dosarul lui Vlad Filat a fost expediat în instanță pe 23 decembrie 2015. Acesta a fost examinat de un complet format din trei magistrați ai Judecătoriei Buiucani. Ședințele de judecată au avut loc cu ușile închise, la solicitarea procurorului care a instrumentat dosarul, Adriana Bețișor. Decizia de condamnare la nouă ani de detenție a fost pronunțată pe 27 iunie 2016, asta deși procurorii au cerut 16 ani de pușcărie pentru Vlad Filat.

Doi ani mai tîrziu, avocații au cerut rejudecarea primului dosar al fostului prim-ministru, deoarece, potrivit lor, la etapa anchetei s-ar fi comis multiple încălcări, lui Filat fiindu-i atribuite companii care nu i-au aparținut vreodată, prin intermediul lor fiindu-i atribuite ilegal peste 10 milioane de euro.

Apărarea fostului prim-ministru a depus două cereri de revizuire a sentinței de condamnare a acestuia, una, pe 1 martie 2019, iar alta, pe 12 iunie 2019.

Ulterior, săptămîna trecută, magistrații Curții Constituționale au stabilit că judecătorii care l-au condamnat pe Filat nu au dreptul să îi rejudece dosarul.

„Curtea a explicat faptul că judecătorii care s-au pronunțat asupra vinovăției unei persoane nu mai sînt în drept să examineze cererea de revizuire a sentinței de condamnare a persoanei respective. Cu referință la jurisprudența CEDO și a Curții Constituționale, judecătorii constituționali au statuat că ”legislatorul național a instituit în acest sens un nivel de protecție mai ridicat, interzicîndu-le judecătorilor care s-au pronunțat chiar și o singură dată asupra fondului unei cauze să participe în viitor la admisibilitatea unei cereri de revizuire”. Astfel, Curtea a respins sesizarea de clarificare depusă de avocați pe motiv că normele contestate sînt clare și previzibile”, explică avocații lui Filat, într-un comunicat.

Ex-premierul moldovean este deținut în Penitenciarul 13 din Chișinău

Avocații au subliniat de mai multe ori că Filat ar fi avut parte de un proces netransparent și s-au plîns la CEDO pentru condamnarea ilegală a fostului premier și condițiile de detenție. La sfîrșitul lunii martie a acestui an, CEDO a respins cererea înaintată de apărarea lui Vlad Filat în care acesta se plînge de condițiile de detenție, avînd în vedere noul remediu preventiv și compensatoriu pentru condițiile inadecvate de detenție, instituit în Republica Moldova în baza Legii nr. 163 din 20 iulie 2017, în vigoare din 1 ianuarie 2019, și a Legii nr. 272 pentru modificarea Codului de procedură penală, Curtea a considerat că, în principiu, acesta ar putea remedia în mod adecvat încălcările Convenției provocate de anumite condiții precare de detenție.

În august anul curent, fostului prim-ministru i-a fost redusă pedeapsa cu aproape doi ani printr-o decizie a Judecătoriei Ciocana. La baza încheierii ar fi stat hotărîrea CEDO privind condițiile de detenție.

„Potrivit Codului de Procedură Penală, persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești. Vlad Filat s-a plîns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate și siguranță, dar și de încălcarea dreptului la viață privată (…). Tot potrivit Codului de Procedură Penală, ex-premierul ar avea tot dreptul să depună o cerere întru eliberarea înainte de termen, odată ce a ispășit două treimi din pedeapsă”, notează Realitatea.md.

Avocații lui Filat au mai invocat și alte încălcări cum ar fi încetarea mandatului de deputat înainte de termen.

Al doilea dosar penal deschis pe numele lui Vlad Filat

Între timp, pe numele lui Vlad Filat a fost pornit un nou dosar penal, în care este suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari și riscă, de această dată, pînă la 10 ani de închisoare.

Potrivit procurorilor, în perioada anului 2013, Filat, ar fi urmărit scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, și ar fi fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizînd un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

De asemenea, la data de 1 iulie 2013, potrivit procurorilor, Vlad Filat ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuînd periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din Statele Unite ale Americii, care au confirmat serviciile de consultanţă prestate de compania din Washington, SUA către partidul politic din Republica Moldova, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, ar fi fost primite de către învinuit urmare a săvîrșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care fostul prim-ministru este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar. Fostul prim-ministru nu își recunoaște vina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?