26 de pacienţi au beneficiat de operații în afara ţării din banii statului

26 de pacienţi au beneficiat de operații în afara ţării din banii statului

Pe parcursul anului 2017 statul a alocat peste 2 mln. de lei din contul surselor bugetare centralizate ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) pentru tratamentul în instituţiile medicale din afara ţării a 26 pacienţi.


Pentru 2018 din bugetul de stat în aceste scopuri vor fi alocate 4 mln. lei, comunică MOLDPRES.


Potrivit conducerii ministerului, orice cetățean al Republicii Moldova poate beneficia de suportul statului pentru efectuarea tratamentului peste hotarele țării în cazul în care un astfel de tratament este imposibil de făcut în instituțiile medicale din țară.


Conform sursei citate, în 2016 MSMPS a elaborat un regulament care stabileşte procedura de selectare a pacienților eligibili pentru asemenea tratamente. Decizia cu privire la acordarea suportului pentru tratamente medicale în afara ţării este luată de către o comisie specială, în baza concluziilor specialiștilor principali ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.


Pentru a beneficia de bani din buget, pacientul sau rudele trebuie să prezinte ministerului concluzia comisiei de specialitate în domeniu privind imposibilitatea efectuării tratamentului în țară, după care autorităţile transferă banii în baza unor documente financiare confirmative emise de clinicile din străinătate.


Alocarea resurselor din buget pentru tratamente în străinătate sînt subiecte de verificare a Curții de Conturi, care desfăşoară anual auditul cadrului normativ și financiar la MSMPS.


La începutul săptămînii curente, în presa naţională a apărut o investigaţie în care jurnaliştii denunţă posibile escrocherii în care ar fi fost implicată o fundaţie de caritate din Chişinău, care colecta bani pentru copiii bolnavi. Cîţiva părinţi au relatat jurnaliştilor că intervenţiile promise la o clinică din Turcia, pentru care au fost colectaţi bani de către această fundaţie, au fost de fapt simulate. Fundaţia de caritate, dar şi site-ul vizat în investigaţie, au respins acuzaţiile şi au spus că „este o înscenare”.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load