26 de ani de la războiul de pe Nistru

26 de ani de la războiul de pe Nistru

Mai multe manifestaţii vor fi organizate astăzi în Capitală cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la conflictul armat de la Nistru. Astăzi vor fi organizate mai multe manifestaţii.


Vor fi depuneri de flori la plăcile comemorative de la Ministerul de Interne şi monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt.


Ulterior, va fi organizat un marș din Piaţa Marii Adunări Naţionale pînă la Complexul Memorial "Eternitate". De asemenea, va fi oficiat un serviciul divin şi o masă de pomenire în memoria celor care căzuţi pe front.


În septembrie 1990, Tiraspolul a proclamat independenţa regiunii, iar doi ani mai tîrziu, la două martie 1992, a început războiul.


Efective ale gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari, aflat sub juristidicţia Chişinăului. Pentru că în acea perioadă Moldova nu avea armată, a fost implicată Poliţia.


De cealaltă parte, au luptat cazaci, voluntari ruşi şi ucraineni. Cel mai important rol în război l-a jucat Armata a 14-a a Rusiei, cu un efectiv de peste şase mii de militari. Ofiţeri ruşi erau implicaţi nemijlocit în lupte.


Mai mult, combatanţii transnistreni au folosit armament de la depozitele ruseşti.


Lupte s-au dat în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Potrivit datelor Ministerului Apărării, în timpul conflictului de la Nistru au murit 286 de oameni, iar alţi 284 au rămas invalizi.


La 21 iulie 1992, preşedintele Federaţiei Ruse, Boris Elţin, şi cel al Moldovei, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului. Documentul prevedea crearea a trei zone de securitate şi prezenţa unor forţe mixte de menţinere a păcii, care au fost redenumite ulterior în Grupul Operativ al Trupelor Ruseşti.


Trupele Armatei a 14-a staţionează în stînga Nistrului pînă în prezent.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load