COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

160 de școli vor fi dotate cu echipament pentru laboratoarele de fizică, chimie şi biologie

160 de școli vor fi dotate cu echipament pentru laboratoarele de fizică, chimie şi biologie

O sută şaizeci de școli din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie. Acțiunea are loc în cadrul Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova” (PRIM), sprijinit financiar de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației Culturii și Cercetării (MECC).

Modernizarea laboratoarelor școlare, în opinia responsabililor de la MECC, este una din activitățile menite să îmbunătățească condițiile de învățare în școlile din țară și să contribuie la promovarea reformelor eficiente în sectorul educației, scrie Noi.md cu referire la moldpres.md.

Instituțiile de învățămînt care vor beneficia de echipament pentru laboratoare au fost selectate în urma unui concurs la care au participat 270 de școli din toate raioanele țării. „Cele 160 de școli au fost selectate în baza criteriilor de acces și calitate a educației, agreate de Banca Mondială. Prioritate au avut instituțiile de învățămînt care se află în localitățile cu perspectivă demografică și oferă un mediu prietenos copiilor. Școlile trebuie să aibă un număr nu mai mic de 400 de elevi și cabinete specializate pentru fizică, chimie și biologie. Standardele minime de dotare a cabinetelor școlare au fost aprobate de MECC în februarie 2019”, a specificat Natalia Grîu, secretar de stat la ministerul de resort.


„Fizica, chimia și biologia sînt discipline şcolare cu specific experimental. De aceea este foarte important ca la lecțiile de fizică, chimie și biologie, elevii, ghidaţi de profesor, să realizeze sistematic lucrări practice şi de laborator, care vor contribui esenţial la cunoaşterea fenomenelor studiate, îi va motiva să înţeleagă importanţa pentru viaţă a competenţelor formate pe parcursul studierii ştiinţelor. Din păcate, echipamentul din școli este în mare parte învechit sau nefuncţional, nu corespunde standardelor actuale, or, este necesar de a înnoi tehnologiile educaţionale, iar pe lîngă cele clasice să dotăm laboratoarele din școli cu tehnologii moderne”, a explicat Victor Păgînu, consultant principal în cadrul Direcției Învățămînt general a MECC.

În cadrul proiectului, se preconizează a fi instruiți aproximativ 500 de profesori de fizică, chimie și biologie de la cele 160 de școli. Proiectul „Reforma Învățămîntului în Moldova” este implementat în perioada 2013-2022, cu un buget de 50 milioane de dolari, oferiți în calitate de împrumut preferențial de Banca Mondială.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load