16 ani de la trecerea în eternitate a cîntărețului Nicolae Sulac

16 ani de la trecerea în eternitate a cîntărețului Nicolae Sulac

Astăzi s-au împlinit 16 ani de la trecerea în eternitate a regretatului cîntăreţ de muzică populară Nicolae Sulac, Artist al Poporului, cavaler al Ordinului Republicii, laureat al Premiului de Stat, informează MOLDPRES.


Cu această ocazie, mai multe persoane au depus flori la mormîntul regretatului artist. Printre aceștia a fost cîntărețul Nicolae Paliț, Artist al Poporului. El a spus că Nicolae Sulac este un adevărat fenomen în muzica populară de la noi.


„Tatăl meu, Alexe Paliț, a fost lăutar. Adeseori îl auzeam interpretînd la diverse instrumente muzicale piesele cîntărețului. Nu știam pe atunci că voi interpreta aproape toate cîntecele din repertoriul marelui artist. Fiecare moldovean se regăseşte în cîntecul său. A cîntat durerea neamului nostru aşa cum numai el a putut s-o facă. Nimeni ca el n-a putut interpreta cu atîta suflet doinele noastre”, a remarcat Nicolae Paliț.


La rîndul său, maestrul Nicolae Botgros a menţionat cu altă ocazie că Nicolae Sulac a fost ca o icoană a cîntecului nostru popular. „Noi, toţi artiştii, am mers pe urmele cîntecului său. El a rămas în sufletul poporului pentru totdeauna, ca o legendă vie a cîntecului popular şi nu va fi uitat niciodată”, a accentuat Nicolae Botgros.


Solistul Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”, Nicolae Cibotaru, a subliniat că l-a avut întotdeauna ca model de interpret pe Nicolae Sulac, aşa cum a fost el pentru toţi cîntăreţii de muzică populară de la noi. „Sfaturile lui mi-au fost de mare ajutor şi mă mîndresc cu faptul că de-a lungul carierei, întotdeauna m-a susţinut şi m-a încurajat cu o vorbă bună”, a  mai spus Nicolae Cibotaru.


Nicolae Sulac s-a născut la 9 septembrie 1936 în satul Sadîc, judeţul Cahul, în prezent raionul Cantemir. A fost solist în Capela corală „Doina” (1959-1960), în orchestra Cinematografului Chişinău (1960-1961), în orchestrele de muzică populară „Mugurel” (1961-1965) şi „Lăutarii” (1970-1986) ale Filarmonicii din Chişinău. În 1964 i s-a conferit titlul onorific Artist Emerit, iar în 1967 de Artist al Poporului. În 1982 a fost distins cu Premiul de Stat şi în 1996 - cu Ordinul Republici. S-a stins din viaţă la 8 aprilie 2003.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load