COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

100 de mii de teste și 5 laboratoare: Petiție la Guvern pentru oprirea epidemiei

100 de mii de teste și 5 laboratoare: Petiție la Guvern pentru oprirea epidemiei

Autoritățile din Moldova trebuie să urmeze modelul altor state care au reușit să încetinească sau să oprească răspândirea COVID-19, să cumpere mai multe teste și să testeze cetățenii., spun reprezentanții Centrului de Politici și Reforme Structurale din Republica Moldova și Comunitatea „Watch Dog MD”.

Aceasta corespunde totalmente politicii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care cheamă guvernele să asigure testarea suspecților și persoanelor de contact, deoarece testând cât mai multă populație, pot fi izolate focarele și ruptă transmiterea infecției. Opinia se conține într-o petiție adresată prim-ministrului, președinte al Comisiei pentru Situații Excepționale și președinte al Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, citată de IPN.

Semnatarii petiției cer Guvernului să cumpere nu mai puțin de 100 000 de teste și să testeze persoanele care au revenit din zone cu focare de infecție, persoanele de prim contact și cele aflate în carantină; să crească capacitatea de testare prin instruirea de personal și crearea a încă cel puțin 5 laboratoare în toate regiunile; să fie ridicată capacitatea de testare până la 4-5 mii pe zi, astfel încât să fie depistați și purtătorii care nu manifestă simptome și să fie stopată extinderea COVID-19.


În petiție se menționează că primul stoc din 460 de teste a fost epuizat și acum se utilizează testele din a doua donație de 1000 de teste. „La moment, nu se cunoaște vreo declarație sau intenție a autorităților de a cumpăra mai multe teste. În același timp, zeci de mii de cetățeni au revenit în Moldova de peste hotare, direct din focare cu infecție, alte zeci de persoane au interacționat sau au fost în apropierea persoanelor infectate. Purtătorii de COVID-19 pot să nu aibă simptome, de aceea, testarea întru detectarea sursei de infecție este esențială”, se afirmă în document.

Totodată, aceștia solicită să se publice pe pagina web creată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informația despre numărul de teste disponibile, numărul de teste efectuate, dezagregate pe vârstă și localități.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load