Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Rujul de buze poate cauza cancer la stomac

9 feb. 04:30   Sănătate
2673 0

O echipă de cercetători californieni a descoperit prezenţa unor metale grele toxice (aluminiu, mangan, crom, cadmiu, plumb) în 32 rujuri şi flacoane cu luciu de buze cumpărate din comerţ.

De această dată însă cercetătorii de la Berkeley s-au ocupat de dozele absorbite de utilizatoarele de ruj, arătînd că rujarea buzelor poate fi uneori toxică, avertizează studiul apărut în revista Environmental Health Perspectives.

O utilizatoare medie ar absorbi aproape 24 mg pe zi, se spune în studiu. Adeptele buzelor roşii întreaga zi, care pun straturi groase de ruj în repetate rînduri, ar ajunge la 87 mg. Acest lucru este riscant pentru sănătate. Cantitatea de crom absorbită poate fi nocivă pe termen lung, acest metal favorizînd îndeosebi tulburări renale sau cancer la stomac. Cînd femeile scot prea des din poşetă rujul de buze se expun unor doze ridicate de aluminiu, cadmiu şi mangan.

Femeile nu trebuie totuşi să renunţe la ruj. Oamenii de ştiinţă afirmă că mai ales copiii trebuie să nu aibă contact cu aceste metale. Nivelul de plumb din rujuri este foarte scăzut, iar cantităţile de metale absorbite sînt mici.

0
2
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?