X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Zinaida Greceanîi: Moldova va aprofunda cooperarea cu EAEU

10 ian. 2020,, 14:15   Politică
3563 7

Moldova intenționează să aprofundeze cooperarea globală benefică reciproc avantajoasă cu Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU).

Despre acest lucru a declarat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, într-un interviu exclusiv pentru Eurasia.Expert, transmite Noi.md.http://eurasia.expert/moldova-uglubit-sotrudnichestvo-s-eaes/

Ea a menționat că obținerea de către Republica Moldova a statutului de observator în cadrul EAEU nu ar trebui considerat un eveniment izolat.

„Acest fapt atestă intenția de a aprofunda cooperarea reciproc avantajoasă cu această entitate de integrare. După dobîndirea statutului de observator în 2017, Republica Moldova, și acest lucru este recunoscut de toți, a devenit un participant mai activ la aproape toate evenimentele Uniunii Economice Eurasiatice - la nivel de șefi de stat, de comunități de afaceri, experți, iar acum, după formarea unui guvern pro-prezidențial - și la nivel de cabinet de miniștri", a spus președintele parlamentului moldovean.

Potrivit ei, în același timp, un astfel de accent pe direcția est nu contravine ideii președintelui Republicii Moldova de a urmări o politică externă echilibrată.


„Moldova intenționează să aprofundeze cooperarea reciproc avantajoasă cu Occidentul. O atenție deosebită asupra intensificării cooperării cu Uniunea Eurasiatică, în primul rînd cu Federația Rusă, se datorează faptului că în ultimii ani, în special în 2015-2018, această direcție a fost distorsionată la maximum. Rusia a fost exclusă din lista partenerilor strategici ai Moldovei în ianuarie 2015, ceea ce nu corespunde intereselor statului nostru. Acum noi de fapt ne întoarcem la pozițiile de la care am plecat, cel puțin la dezvoltarea Moldovei în două direcții”, a spus Zinaida Greceanîi.

La întrebarea cît de benefic este pentru Moldova să aprofundeze cooperarea cu EAEU și, în urma statutului de observator, ce format de cooperare ar putea fi mai potrivit pentru republică - zona de liber schimb sau calitatea de membru cu drepturi depline în uniune, ea a menționat că Moldova are acum un avantaj exclusiv investițional, fiind membru al două zone de liber schimb, inclusiv cu Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Independente, cinci state ale căreia formează EAEU.

„Astfel, noi deja avem o zonă de liber schimb cu aceste state. Vrem să obținem anularea restricțiilor privind circulația mărfurilor, serviciilor, capitalului și forței de muncă, pe care țările-membre ale EAEU nu le au, dar le au țările terțe de pe teritoriul uniunii economice”, a subliniat președintele parlamentului moldovean.

Jurnaliștii publicației Eurasia.Expert au menționat că Uniunea Europeană este geloasă pe dezvoltarea legăturilor dintre țările din Europa de Est și Uniunea Economică Eurasiatică. În special, partenerii europeni au criticat foarte mult Serbia, care a încheiat un acord privind zona de liber schimb cu EAEU.

„Moldova simte presiune cu privire la această problemă?”, a fost întrebată președinta parlamentului moldovean.

„În unele probleme particulare cu privire la finanțare, pot apărea întrebări, dar și acest lucru este teoretic. În raport cu Moldova, UE nu poate prezenta cerințe care nu sunt prevăzute în Acordul de asociere. Teoretic, iar acest lucru este confirmat de înalți experți internaționali - statutul de observator în EAEU nu încalcă Acordul de asociere cu UE”, a declarat Zinaida Greceanîi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?