X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Votarea cu pașaportul expirat: Cum va fi prevenit votul multiplu

17 sep. 2019,, 14:50   Politică
2592 0

La alegeri parlamentare noi din 20 octombrie, cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota cu pașapoarte expirate. Modificarea efectuată la inițiativa guvernării se regăsește deja în Codul electoral.

Cu toate acestea, pentru a-și putea exercita dreptul la vot alegătorii din diasporă vor trebui să prezinte și un buletin de identitate valabil, prin care să facă dovada faptului că sînt cetățeni ai R.Moldova, au precizat pentru Noi.md reprezentanții Comisiei Electorale Centrale.

Funcționarii CEC dau asigurări că nu există niciun risc legat de admiterea votului multiplu odată cu aceste modificări. Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” a fost special creat să semnaleze orice tentative de vot multiplu. Odată ce introduci IDNP-ul în sistem, ești înregistrat și nu mai poți repeta procedura, spun reprezentanții CEC.

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan este totuși de părere că decizia de a permite votarea în baza pașaportului expirat este una inoportună și nu disciplinează alegătorul.

„Din punctul meu de vedere, această decizie este una viciată, ea practic stimulează îndepărtarea cetățenilor noștri din diasporă de țara-mamă. Pașaportul reprezintă într-o anumită măsură legătura cu țara, iar în momentul în care cetățenii noștri stau cîte 10, 15 20 de ani în altă țară neavînd niciun act în regulă ce i-ar lega de țară, dar li se permite participarea la alegeri, aici eu văd o problemă”, a menționat Ciocan.


Potrivit lui, în alte țări nu există asemenea practici. În România de exemplu pentru a vota nu doar că ai obligația să ai actele în regulă, dar trebuie să te înregistrezi prealabil, spune fostul președinte CEC.

În ceea ce privește riscul de vot multiplu sau alte escrocherii cu pașaportul expirat, Ciocan spune că acesta este redus la 0, întrucît Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” funcționează fără abateri.

„Noi în Moldova nu am avut niciun fapt probat de votare multiplă. Speculații, presupuneri au fost multe, dar niciun fapt probat nu am avut. Sistemul informațional își face treaba, filtrează informația. Tentative au fost înregistrate chiar la ultimele alegeri prezidențiale, dar făptașii au fost dați pe mîna poliției”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?