COVID-19 în MOLDOVA

Un politolog a povestit despre consecințele ce le poate avea egoismul liderei PAS

Un politolog a povestit despre consecințele ce le poate avea egoismul liderei PAS

Partida democratică și pro-europeană din Republica Moldova a avut mult de pierdut, după ce PAS-ul Maiei Sandu s-a autoexclus de la guvernare, în urma asumării răspunderii pentru Legea Procuraturii. În opinia politologului Aurelia Peru, gestul Maiei Sandu a fost unul fatal pentru dreapta moldovenească.

“Așadar, asumarea răspunderii, gestionată de către Sandu - Stamati (ex-ministra Justiției), pentru Legea procuraturii a fost fatală pentru partida democratică și pro-europeană din țară”, a scris Aurelia Peru, într-un editorial publicat de portalul anticoruptie.md.

Aurelia Peru constată că doar PPDA-ul lui Andrei Năstase, componenta blocului ACUM, a fost taxat de alegători, în urma asumării răspunderii pentru Legea Procuraturii.


“Ce a urmat? Cine a fost sancționat pentru această greșeală strategică? Maia Sandu crește în sondaje, iar Andrei Năstase pierde alegerile în municipiul Chișinău. Liderul Platformei DA nu reușește să reitereze victoria electorală obținută în 2018, în care puțină lume credea, deoarece sondajele mințeau și atunci obraznic”, mai scrie politologul citat.

Aurelia Peru face trimitere și la promisiunea nerespectată a Maiei Sandu de a suține candidatura lui Andrei Năstase la alegerile prezidențiale din acest an.

“Așa de exemplu, (Andrei Năstase) a cedat funcția de prim-ministru în 2019 liderei PAS, avînd înțelegerea prealabilă că va fi susținut de ei în prezidențiale. Iată însă că și cariera de prim-ministru a fost de scurtă durată. Și acum nici vorbă de susținere, dimpotrivă, PAS îndeamnă, într-un comunicat de presă - răspuns la îndemnul PLDM, ca toate partidele pro-europene să o susțină în prezidențiale pe M. Sandu”, notează Peru.

Politologul citat nu exclude că egoismul politic al liderei PAS va determina o nouă înfrîngere la scrutinul prezidențial.

“Dna Sandu nu-și face complexe după înfrîngerea din 2016, așa cum i se impută lui Năstase cea din 2019. Dar ce oferă Sandu liderilor celorlalte partide de centru-dreapta? Care este mesajul care i-ar întruni pe toți, mai cu seamă pe cei care detestă conceptul de „națiune civică”, atît de pasional promovată de oamenii din anturajul dînseia. Și care este garanția că nu se va repeta tabloul din 2016, în contextul în care, dintr-un orgoliu politic feminin, în noiembrie 2019, partidei socialiste i s-a cedat tot. Nu prea des cedează, bărbătește, Andrei Năstase? Și este oare loc pentru indulgență în viața politică? Mai cu seamă dacă indulgența nu generează și victorii”, conchide Aurelia Peru.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load