COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un fost șef interimar al Procuraturii Cahul, reținut pentru 72 de ore

Un fost șef interimar al Procuraturii Cahul, reținut pentru 72 de ore

Un procuror anticorupție, fost șef interimar al Procuraturii raionului Cahul, a fost reținut pentru un termen de 72 de ore, fiind bănuit de amestec în înfăptuirea justiției.

Sâmbătă, procurorii anticorupție, ofițerii CNA și SIS au efectuat percheziții la domiciliul și în mașina bănuitului, transmite tv8.md.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, cauza penală vizează faptele de amestec în înfăptuirea justiției și tragerea cu bună știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate.


Urmărirea penală a fost pornită la mijlocul lunii septembrie a anului curent. Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anului 2015, procurorul în Serviciul Sud al Procuraturii Anticorupție – Lilian Lungu, acționând contrar normelor imperative, a săvârșit acte de tragere la răspundere penală a unui șef de serviciu din cadrul Inspectoratului General de Poliție al MAI, care la rândul său i-ar fi refuzat încetarea unei proceduri contravenționale în care era vizată o stație PECO din orașul Cantemir. În urma acțiunilor întreprinse de bănuit, în calitatea sa de procuror în Procuratura Anticorupție, victima a fost pusă sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu.
La 26 ianuarie 2016 cauza penală în privința polițistului a fost expediată cu rechizitoriu pentru examinarea în fond la Judecătoria Cantemir.
Polițistul a fost achitat de prima instanță, instanța de apel și de către Curtea Supremă de Justiție prin decizia din 22 mai 2019.
Totodată, procurorului i se încriminează două capete de acuzare de amestec în înfăptuirea justiției în cadrul a altor două cauze penale: una aflată în gestiunea Procuraturii raionului Cahul, iar alta se examina în fond la Judecătoria raionului Cahul.

La 29 septembrie 2019 Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis demersul Procurorului General-interimar privind suspendarea din funcție a procurorului în Procuratura Anticorupție, care a deținut interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii raionului Cahul.

Astăzi, procurorii vor cere 30 de zile de arest preventiv pentru bănuit. Demersul va fi examinat de magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana.

Pentru înfăptuirea în actul justiției, fostul procuror anticorupție riscă până la 4 ani de închisoare sau amendă de până la 47.500 de lei. Totodată, pentru tragerea cu bună știință la răspundere a unei persoane nevinovate, bănuitul ar putea face până la 5 ani de închisoare sau amendă de până la peste 57 de mii de lei.

Despre Lilian Lungu, presa a scris că ar fi rudă cu fostul procuror general Eduard Harunjen. Acesta a intrat în opinia publică după ce un fost coleg de-al său a fost pălmuit la o petrecere de un individ care ar fi avut anumite legături apropiate cu Lungu.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load