TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ultima oră! Vasile Botnari, pus sub acuzare în dosarul expulzării profesorilor turci

Ultima oră! Vasile Botnari, pus sub acuzare în dosarul expulzării profesorilor turci

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, este unicul învinuit în dosarul expulzării profesorilor turci.

Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, ceilalți figuranți în dosar - doi foști vicedirectori SIS, dar și șefa Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi - executau ordinele lui Botnari fără a ști că ele sînt ilegale, notează Noi.md cu referire la agora.md.


„Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare a profesorilor turci în lipsa unei solicitări scrise de la BMA sau a unui acord de colaborare. Asta în condițiile în care BMA e unica instituție care poate organiza îndepărtarea străinilor. Toată acțiunea a fost dirijată de învinuitul care deținea funcția de director al SIS. S-a constata că ceilalți au executat dispozițiile superiorului, fără a ști că ele sînt ilegale. Șeful SIS spunea cu convingere că toate acțiunile sînt legale și ulterior nu vor fi probleme”, a spus Stoianoglo într-un briefing.

Prin ordonanța PG a fost dispusă scoaterea celor doi foști vicedirectori SIS și a fostei șefe BMA de sub urmărire penală.

”Îmi pare rău că statul R.Moldova nu apărat drepturile fundamentale ale profesorilor turci și sper că asta va fi o lecție pentru toți”, a subliniat Stoianoglo.

"Este imposibil de a readuce profesorii turci în R.Moldova. Ei sînt cetățeni turci și au fost condamnați acolo", a adăugat procurorul general.

Astăzi, procurorul general a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în judecată a acestei cauze, Botnari fiind unicul învinuit pe dosar. Acesta este acuzat de abuz de serviciu. „La etapa aceasta, el a colaborat cu ancheta”, a mai adăugat Stoianoglo.

Conform legislației, norma penală prevede pînă la șase ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa funcții publici de la cinci la zece ani.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load