Ultima oră! Reprezentanții blocului ACUM au venit la discuția cu PSRM

Ultima oră! Reprezentanții blocului ACUM au venit la discuția cu PSRM

UPDATE 12.26  - Discuțiile între blocul ACUM și PSRM s-au încheiat fără ca cele două formațiuni să ajungă la vreo înțelegere. 

11.15 - Doi reprezentanți ai blocului ACUM au venit astăzi la Parlament, pentru a participa la discuțiile inițiate de conducerea PSRM, notează Noi.md.


Din partea PAS, la dialog participă vicepreședintele formațiunii, Mihai Popșoi, iar din partea platformei DA, vicepreședintele platformei Alexandru Slusari.


Cei doi membri ai blocului ACUM au remarcat că o alianță cu PSRM nu este posibilă, avînd în vedere divergențele ideologice mari dintre cele două formațiuni. Aceștia au insistat pe adoptarea pachetului de legi propuse cu privire la "eliberarea instituțiilor statului și înlăturarea PD-ului de la guvernare".


„Vrem să știm dacă există pentru voi o a treia opțiune – o coaliție cu PD? Din declarațiile voastre reiese că sînteți gata și de anticipate. ACUM nu poate să facă coaliție cu socialiștii, avem divergențe fundamentale, dar angajamentele noastre față de alegători sînt comune”, a declarat Alexandru Slusari.


La rîndul său, secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, a menționat că formațiunea nu se poate aventura în nicio colaborare politică fără un suport juridic.


„Nu noi, ci membrii partidelor pe care le reprezentanți astăzi au fost în toate coalițiile de pînă acum, așa că nu puteți veni cu acuzații. De ce nu au venit Maia Sandu și Andrei Năstase astăzi? Nu putem merge într-o astfel de aventură fără suport juridic”, a precizat Ceban.


Deputatul PSRM Vlad Bătrîncea a menționat că partidul este dispus să discute pachetul de legi propus de blocul ACUM.


„Sîntem gata sa discutăm și să susținem această agendă, dar avem noi oare capacitatea de a o implementa? Noi, ca două fracțiuni parlamentare, rămînem responsabili pentru această situație”, a menționat el.


„Ne întrebați dacă sîntem gata să partajăm ceva? Nu sîntem! Insistența cu care vorbiți despre coaliții și partajări ne pune în gardă”, a replicat vicepreședintele PAS Mihai Popșoi.


„Dacă vorbim de o coaliție stabilă, categoric nu!”, a adăugat membrul PAS.


Reprezentanții ACUM au insistat pe adoptarea pachetului de legi propus de ei, printre care și revenirea la sistemului electoral proporțional, fără crearea unei majorități parlamentare.


Slusari: „De ce să nu votăm acel pachet de legi, fără a avea o majoritatea parlamentară? Cum ar fi demiterea șefilor de instituții, anularea legiimiliardului”.


Ceban: „Pentru a purcede la activitatea parlamentară, este nevoie să fie create organele de lucru ale Parlamentului”. 


Bătrîncea: ”Dacă credeți că la nivelul declarațiilor politice putem elibera statul din captivitate, vă înșelați. Pentru a implementa această agendă trebuie să muncim”.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load