Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Ucraina a ratificat Acordul cu Republica Moldova privind controlul comun la frontieră

2 mar. 2018,, 09:50   Politică
5391 6

Rada Supremă a Ucrainei a ratificat Acordul interguvernamental cu Republica Moldova privind controlul comun al persoanelor, vehiculelor, bunurilor și obiectelor aflate în punctele de control comun la frontiera de stat moldo-ucraineană.

Potrivit presei ucrainene, au votat pentru această decizie 234 de deputați ai parlamentului ucrainean, cu minimul necesar de 226 de voturi, relatează Noi.md.

Se preconizează că implementarea acestui acord va contribui la dezvoltarea în continuare a relațiilor de bună vecinătate dintre Moldova și Ucraina, precum și la evoluția situației socioeconomice din regiune, la asigurarea respectării regimului la frontiera de stat moldo-ucraineană și la îmbunătățirea condițiilor de traversare a acesteia.

Acordul a fost semnat de Moldova și Ucraina în octombrie 2017, în scopul de a dezvolta cooperarea transfrontalieră, relațiile de bună vecinătate și înțelegere reciprocă la frontieră, precum și pentru a combate în mod eficient migrația ilegală și activitățile ilegale. Se prevede că acest sistem va îmbunătăți cooperarea dintre serviciile de grăniceri și vamale ale Moldovei și Ucrainei, va contribui la creșterea schimburilor comerciale dintre cele două țări și va facilita procedurile de trecere a frontierei pentru cetățenii ambelor țări.

Controlul comun este prevăzut la punctele de trecere „Criva-Mămăliga”, „Kelmențî-Larga”, „Rosoșani-Briceni”, „Cuciurgan-Pervomaisk”, „Palanca-Maiaki-Udobnoe”, „Reni-Giurgiulești”.


Prim-ministrul moldovean, Pavel Filip, a menționat că, după ratificarea Acordului de către Rada Supremă a Ucrainei, Moldova și Ucraina vor putea începe controlul comun al persoanelor, vehiculelor, mărfurilor în punctele de trecere în comun a frontierei. Totodată, prioritate va fi segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Pavel Filip a spus că un astfel de control în comun se efectuează cu succes la punctul de control „Cuciurgan-Pervomaisk”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?