X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Trei scenarii de evoluție a situației politice din Republica Moldova

13 mai. 2020,, 07:30   Politică
4632 3

Curtea Constituțională ar avea rolul cheie, dacă se formează o nouă majoritate parlamentară și dă jos Guvernul Chicu. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, președintele Igor Dodon a vorbit despre posibile scenarii în bordul politic. Dodon a vorbit despre neclarități constituționale, dar și despre faptul că acum în Parlament sînt 100 de deputați.

Întrebat cît se va ține Guvernul Chicu la cîrma statului, președintele a spus că „se menține pe parcursul perioadei următoare. Poate chiar și toți trei ani de mandat, cîți i-a mai rămas acestui parlament.

Al doilea scenariu – nu se mențin 51 de deputați împreună. Și vreau să vă spun că în cazul acesta, pentru a încerca să formeze o altă majoritate parlamentară, trebuie să plece din această majoritate care este acum șase deputați, pentru că în parlament acum sînt 101 deputați, unu e în căutare internațională și nu cred că o să vină în parlament pentru a vota pentru guvernul Maiei Sandu sau lui Năstase, sau Candu. Adică, noi avem în parlament 100 de deputați, înseamnă că trebuie 51 din 100 și ceilalți au să rămînă cu 49. Noi avem acum 55, înseamnă că trebuie să plece șase persoane. Eu nu cred că lucrul acesta-i real în condițiile pe care le cunosc eu, pentru că vreau să vă spun că chiar ieri am avut o discuție cu fracțiunea noastră separat și am avut o discuție și cu conducerea Partidului Democrat, unde am discutat ce facem mai departe – există majoritate, nu există? Socialiștii cum au fost 35, acum sînt 37, este o echipă consolidată și așa va fi și în continuare”, a punctat Dodon.

„Al treilea scenariu ar fi că apare altă majoritate parlamentară care numește un alt guvern, îl dă jos pe acesta și numește altul. Va fi foarte dificil să găsească încă șase deputați și va fi și mai dificil, chiar dacă dau jos Guvernul Chicu, să numească alt guvern. Vor să încerce, în primul rînd sînt foarte multe prevederi legislative, hotărîri ale Curții Constituționale care nu este clar ce se întîmplă în cazul acesta – e obligat sau nu este obligat președintele să semneze candidatura pe care i-o propun, pentru că este hotărîrea Curții Constituționale din 2016, care spune că e obligat, dar făcînd trimitere la aceea că președintele țării este ales de parlament, acum avem președintele țării ales de popor, adică intrăm în anumite discuții juridice...”, a subliniat președintele.

Amintim că recent patru deputați din Partidul Democrat au părăsit fracțiunea. Doi dintre aceștia, Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc au aderat la fracțiunea ȘOR.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?