Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Trei luni de la formarea coaliției ACUM-PSRM și învestirea Guvernului Sandu

8 sep. 2019,, 14:15   Politică
1416 0

Acum trei luni, la 8 iunie 2019, în ședință cu luminile stinse, deputați din blocul ACUM și PSRM s-au convocat pentru a alege conducerea Legislativului, a numi un nou Guvern și a adopta declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova.

„Astăzi pentru Republica Moldova este o zi istorică. Eu vreau să spun că mă mîndresc că această de legislatură în această componență. Așa situații nu au mai fost în țară. Dați dovadă de maturitate politică! Haideți să nu ajungem la destabilizare”, a declarat Dodon după învestirea Guvernului.

Ședința legislativă a avut loc pe întuneric. Potrivit deputatei Maria Ciobanu, secretarul Parlamentului a spus că nu are voie să comunice deputaților de unde se aprinde lumina, pentru că riscă să fie concediat.

În ziua de 8 iunie, cît și o săptămînă după învestirea Guvernului Sandu, o bună parte a societății și mai cu seamă angajați ai instituțiilor de stat, au trăit în incertitudine. Motivul au fost o serie de hotărîri emise de Curtea Constituțională, care a declarat că mandatul Parlamentului contituit în urma alegerilor din 24 februarie a expirat la data de 7 iunie 2019. Ulterior, CC a declarat neconstituționale decretele de numire a Zinaidei Greceanîi în funcția de președintă a Parlamentului și învestirea a unui nou Guvern, în frunte cu Maia Sandu.

Ulterior, CC l-a suspendat din funcția de președinte pe Igor Dodon și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. Filip a dizolvat Parlamentul și a numit alegeri parlamentare anicipate pentru data de 6 septembrie curent. Vlad Plahotniuc a declarat atunci că acțiunile lui Igor Dodon, a PSRM și a blocului ACUM au fost „o tentativă de lovitură de stat”.


În urma mai multor zile de inceritudine, la 14 iunie Guvernul Filip și-a anunțat demisia, iar partenerii externi ai țării și-au anunțat susținerea pentru coaliția de guvernare nou-formată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?