Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Țopa, despre întîlnirea cu Platon, acuzațiile lui Chirtoacă și recuperarea miliardului

2 aug. 2019,, 11:10   Politică
7587 0

Omul de afaceri Viorel Ţopa, un vechi rival al lui Vlad Plahotniuc, a vorbit într-un interviu recent despre cum a fost posibilă frauda bancară, de ce nu au fost recuperați pînă în prezent banii și dacă se cunoaște cu Veaceslav Platon.

Potrivit businessmanului, faptul că povara recuperării miliardului furat a fost pusă pe umerii cetățenilor este „o pedeapsă a noastră, a tuturor”.

„Miliardul, după cum arată și Kroll-ul, a dispărut prin conturi, deci banii pot fi trasați pînă la conturile beneficiarilor finali. De asta trebuie să se ocupe organele abilitate – Procuratura, Banca Națională –, organele care își pot permite să facă interpelări, comisii rogatorii și au tot instrumentarul respectiv pentru a recupera banii. Atîta timp cît organele erau parte a grupului criminal, bineînțeles că nimeni n-a recuperat niciun cent. Este evident că suma furată din proprietatea publică, care sînt rezervele naționale, va fi pusă pe umerii cetățenilor. Îmi pare rău, dar asta e pedeapsa noastră, a tuturor, pentru faptul că nu ne-am manifestat atitudinea civică la timp, atunci cînd trebuia de combătut faptul că statul și instituțiile lui au fost capturate de Plahotniuc. Furtul miliardului nu l-a putut face nimeni altcineva decît persoana care a concentrat într-o singură mînă toate organele-cheie ale statului.”, a declarat Viorel Țopa în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Întrebat dacă este adevărat că a avut o întrevedere în anul 2005 cu omul de afaceri Veaceslav Platon, așa cum afirmă acesta într-un interviu recent, Viorel Țopa a declarat că nu a avut niciodată nimic de împărțit cu Platon.

„Eu, sincer, nici nu îmi prea amintesc de întîlnirea asta de 15 ani în urmă, dar ca să vă răspund mai clar: Platon s-a întîlnit, probabil, cu tot Chișinăul tot așa cum m-aș întîlni și eu cu tot Chișinăul. Nu văd nimic în chestia asta, dar să vă răspund direct: noi niciodată n-am avut nicio formă de business comun, interese comune sau alte relații cu Platon.”


Viorel Țopa s-a referit și la acuzațiile fostului primar al capitalei Dorin Chirtoacă, precum că BEM-ul ar fi acordat un credit de un milion pentru Air Moldova, în perioada în care acesta se afla în fruntea instituției.

"Dorin Chirtoacă habar nu are despre ce vorbește. Probabil că este impresionat sau chiar dezinformat de informațiile false difuzate de vreun Iaralov (Serghei Iaralov n.r.) și de aceea le răspîndește.

El mai face legătura încă între mine și colegul meu de azi și prietenul meu de azi Victor Țopa, cu care atunci nici nu ne cunoșteam. Creditul care a fost acordat către instituția Air Moldova, în perioada mea era absolut performant; creditul a fost prolongat, adică reacordat în perioada următorului management", a explicat Țopa.

Totodată, intervievatul a precizat că s-a împrietenit cu Victor Țopa mai tîrziu și unul din motive a fost că ambii au fost deposedați de către Vlad Plahotniuc de activele deținute în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?