X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Țîrdea: Ștreangul din jurul lui Plahotniuc se strînge

1 iul. 2019,, 17:30   Politică
6709 8

Deputatul Partidului Socialiștilor din Moldova, analistul politic Bogdan Țîrdea a spus de ce Plahotniuc nu a căzut în ianuarie 2016, cînd trei partide s-au adunat împotriva lui și ce a permis Moscovei, Washingtonului și Bruxellesului să susțină ulterior răsturnarea regimului său în țara noastră.

Bogdan Țîrdea a scris pe pagina sa de pe o rețea socială că mulți cetățeni se întreabă: de ce n-a cazut Plahotniuc în ianuarie 2016, cînd 3 partide s-au adunat împotriva lui? Potrivit lui, răspunsul la această întrebare se află la suprafață, transmite Noi.md.

Analistul politic a remarcat că anexarea Crimeei la Rusia în 2014 a pus bazele unui război politic serios între Occident și Rusia. Acestea sînt și sancțiunile, și războiul din Donbass, și războiul din Siria, Yemen etc. În acest context, datorită unui puternic lobby în România și Ucraina, Plahotniuc a reușit să convingă Occidentul că anume el este cel care va putea să asigure stabilitatea și să acopere spatele Ucrainei. Dar în 2018 situația s-a schimbat. Toate aceste conflicte au epuizat total forțele marilor puteri. Sancțiunile au început să dăuneze UE însăși, au îngreunat desfășurarea importantelor proiecte, precum "Nord Stream 2", și au privat APCE de eficacitate.

Primul semn pentru Plahotniuc a fost înlocuirea ambasadorului SUA J. Pettit cu unul mai tînăr și mai energic D. Hogan (31 octombrie 2018). 18 aprilie 2019 în Statele Unite a apărut raportul procurorului special R. Muller, dedicat rezultatelor anchetei privind intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA în 2016. Din raport rezultă că "... nu există nici o înțelegere secretă cu Rusia și nici o piedică în calea justiției". D. Trump a numit ziua publicării raportului o zi bună!

"Acest lucru i-a dezlegat mîinile în lupta împotriva "statului profund"(deep state), în care au fost implicați V.Plahotniuc și cîțiva" dușmani ai lui Trump din anturajul lui V. Zelenski"(I. Kolomoysky, G. Bogolyubov și alții care au susținut-o pe H. Clinton în alegerile din 2016). Acest lucru a fost clar declarat de avocatul lui Trump, R. Giuliani (15 mai 2019)", a scris Bogdan Țîrdea.


El a subliniat că la 23 august 2018 la Geneva, pe 22 octombrie 2018 la Moscova, la 30 mai 2019 la Israel a avut loc întîlnirea dintre secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, N. Patrușev, și consilierul președintelui SUA pentru Securitate Națională, D. Bolton.

Potrivit telegram-canalului Nezygar, "secretarul Consiliului de Securitate N. Patrușev a coordonat cu D. Bolton soluționarea dialogului inter-moldovenesc, iar drept urmare Moscova-Washington-Bruxelles au susținut răsturnarea lui Plahotniuc".

La 14 mai 2019, secretarul de stat al SUA, M. Pompeo, a purtat discuții la Soci cu președintele rus V. Putin. Un detaliu curios: La întîlnire au participat și Ministrul rus de externe, S. Lavrov, și directorul Serviciului de Informații Externe, S. Narîșkin.
Cu toate acestea, ulterior au avut loc schimbări grave. Se pare că a existat o mare înțelegere între Putin și Trump de curățare a terenului de elitele oligarhice atașate de administrația anterioară...", a spus Bogdan Țîrdea.

Potrivit acestuia, întîmplător sau nu, la 27 mai, a fost arestat principalul aliat al lui Plahotniuc, liderul Partidului Social Democrat din România, L. Dragnea. El a primit 3 ani și 6 luni de închisoare.

"La 27 iunie, fostul președinte al Kîrgîzstanului, A.Atambayev, i-a fost retrasă imunitatea! El va fi arestat pentru "laundromatul kirghiz". Dar el a lucrat cu Șor și Plahotniuc privind duty free în Osh, Manas și Irkeshtam, nu-i așa?", a subliniat deputatul PSRM
El a menționat că, mai devreme, la 21 aprilie 2019, P. Poroșenko, partenerul de afaceri și unul dintre principalii lobby-ști ai lui V. Plahotniuk din Occident, a pierdut alegerile prezidențiale.

"Poziția PDM și a lui Plahotniuc personal a slăbit vizibil. Ștreangul se strîngea mai tare. Dar iată o altă coincidență. La 3 iunie, Moldova a fost vizitată în același timp de reprezentantul special al Federației Ruse, D. Kozak, comisarul european pentru extindere, J. Hahn, și directorul Biroului est-european al Departamentului de Stat al SUA, B. Freden! Toți aceștia s-au întîlnit cu PDM, PSRM, blocul ACUM și cu președintele țării... ", a scris politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?