Tiraspolul refuză să recunoască că Varnița face parte din raionul Anenii Noi

Tiraspolul refuză să recunoască că Varnița face parte din raionul Anenii Noi

Autoritățile de la Chișinău condamnă acțiunile unilaterale ale Tiraspolului pentru consolidarea ilegală a unei „frontiere” în Zona de Securitate.


La cea mai recentă ședință a Comisiei Unificate de Control, delegația moldovenească a respins aceste ilegalități, inclusiv încercările de a institui posturi de control suplimentare în Zona de Securitate.


În discuție a fost pus și subiectul amplasării postului de „grăniceri” lîngă satul Zahorna în locul postului de pacificatori lichidat.


Potrivit delegației moldovenești, reprezentanții părților în Comandamentul Militar Întrunit nu execută deja de mai mult de două luni indicațiile CUC de a extrage din arhivă anumite documente și a le prezenta grupului de lucru constituit pe problema posturilor aflate în Zona de Securitate.


De asemenea, în cadrul ședinței a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 5-11 iunie 2019 care, însă, nu a fost aprobat din cauza opunerii membrilor delegației transnistrene. Aceștia și-au motivat refuzul prin faptul că militarii desemnați de trei părți (Federația Rusă, Republica Moldova, regiunea transnistreană) au indicat în raport localitatea Varnița drept componentă a raionului Anenii Noi.   


Următoarea ședință a Comisiei Unificate de Control va avea loc pe 21 iunie.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load