COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Tiraspolul a eliminat 15 posturi de control instalate ilegal

Tiraspolul a eliminat 15 posturi de control instalate ilegal

Tiraspolul a eliminat 15 posturi mobile din cele 37 instalate ilegal în Zona de securitate pe parcursul situației excepționale legate de noul coronavirus COVID-19.

Informația a fost confirmată de Comandamentul Militar Întrunit, în urma eforturilor depuse de Biroul Politici de Reintegrare, viceprim-ministra Cristina Lesnic și delegația Chișinăului în Comisia Unificată de Control (CUC).

Astfel, au fost eliminate 6 posturi mobile din jurul cartierului Nord din Bender, 3 posturi de la Merenești-Tiraspol, posturile de la Proteagailovca, Hîrbovăț, Dzerjinscoie, Pohrebea, Coșnița și Doroțcaia.


„Nici Biroul Politici de Reintegrare, nici delegația Chișinăului în CUC nu-și doresc escaladarea situației, dimpotrivă pledează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean”, a declarat viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Observatorii militari urmează să inspecteze posturile rămase, în conformitate cu decizia CUC din 2 iulie. Inspectarea se va desfășura la solicitarea insistentă a delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control pentru a constata caracterul ilegal și abuziv al posturilor de control instalate de Tiraspol în Zona de Securitate.

Amintim că, sub pretextul măsurilor epidemiologice, Tiraspolul a instalat 37 de posturi de control grănicerești fără acordul Comisiei Unificate de Control, ce împiedică libera circulație a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului, dar și accesul a cca 50 de mii de locuitori din Zona de Securitate la servicii de bază. Instalarea acestor posturi suplimentare reprezintă o sfidare nu doar a Acordului din 21 iulie 1992, ci și a celui de la Odessa, semnat la 20 martie 1998, care încă atunci condamna prezența grănicerilor în Zona de Securitate și stipula retragerea treptată a acestora.

Chișinăul a sesizat mediatorii și observatori în procesul de soluționare a conflictului transnistrean.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load